GÜNCEL:

Serhat Mobilya, 2018 Yılında En Az Yüzde 40 Büyümeyi Hedefliyor

Serhat Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Müdür Yardımcısı Serhat Ziya Akkaş, "2017 yılında firmamız yüzde 36 büyüdü. 2018 yılında da en az yüzde 40 büyümeyi hedefliyoruz" dedi.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Serhat Mobilya hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Serhat Ziya Akkaş: Serhat Mobilya 1973 yılında kurulan bir firma. Aile şirketi olarak faaliyet gösteriyoruz. Kurucu nesil dedemler. Babam ve amcalarım ikinci nesil. Bizde 7 kişiden oluşan üçüncü nesiliz. Her birimiz ayrı ayrı bölümlerde eğitimlerimizi tamamladıktan sonra şirket bünyesinde görev almaya başladık. Biz perakende mağazacılık yaparak sektörde faaliyet gösteriyor iken 1990 yılından itibaren üretim yapmaya başladık. Günümüzde firmamız 35.000 m2 kapalı, 100.000 m2 açık alandan oluşan modern tesislerinde üretim yapıyor. Yurtiçinde 200’e yakın satış noktamız var. Kayseri’de 5 adet perakende mağazamız olup, İstanbul ve Ankara’da bölge müdürlüklerimiz bulunuyor. Ayrıca 45’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz.

 

Firmamızın mevcut itibari ile iki markası mevcut. ‘Serhat’ markamız ile B ve A segmentine yönelik ürünler üretiyoruz. Diğer markamız olan ‘Vipa’ ise Kayseri OSB 16 caddede 10.000 m2 kapalı alana sahip tesislerinde proje işlerimizi ve C segmentine yönelik ürünlerimizi üretiyor.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Mobilya Sektörünün mevcut durumu ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

 

Serhat Ziya Akkaş: Mobilya, Türkiye’de büyüyen bir sektör. Sektör, her yıl bir önceki yıla oranla %7-8 oranlarında büyüme gerçekleştiriyor ve istihdama artı katkı sağlıyor. Kendi firmamızdan örnek vermek gerekirse, imalata geçtiğimiz 1990 yılından bugüne kadar %300’e yakın bir büyümemiz var. Şu anda 350 civarında çalışanımız mevcut. İnşallah ilerleyen yıllarda bu sayılar daha da artarak devam edecek.  

 

Mobilya sektörü ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor. Uzun yıllar ihracat fazlası veren sektörümüzün 2016 yılında ihracat toplamı 2.5 milyar dolar ve 2023 ihracat hedefimiz 10 milyar dolar. Günümüz itibari ile Türk mobilya sektörü; 7 milyar dolar iç pazar ve 3 milyar dolar ihracat olmak üzere toplam 10 milyar dolar bir pazar büyüklüğüne sahip.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Peki Kayseri firmalarının markalaşmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye’deki diğer illerle kıyasladığımızda Kayseri’deki firmalarının konumunu nasıl buluyorsunuz?

 

Serhat Ziya Akkaş: Kayseri’nin sektörde markalaşma olarak Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu düşünüyorum. Sokağa çıkılıp halka bildikleri mobilya markaları sorulsa çok rahat yarısı Kayseri markalarını söyleyecektir. Sektörde bu kadar güçlü bir konumuz varken bu markaların belli değerler altında ortak hareket edememesi maalesef ki şehrimiz için büyük bir handikap. Diğer illere kıyasla bizde işler biraz daha bireysel yürüyor. Kayseri Sanayi Odası ve Kayseri Ticaret Odasının ortak akılda hareket edilmesi adına önemli girişimleri mevcut. Ayrıca Kayseri Mobilya Kent projesi var. Sadece şehrimiz için değil hem ülkemiz için hem de Dünya Mobilya Sektörü için önemli bir proje bence. Firmamızın da orada bir mağazası var. Bundan 10 yıl sonra belki insanlar fuarlar yerine bu tür yaşam alanlarını tercih ediyor olacaklar. Mobilya Kent projesi de hem Kayseri’mize hem de firmalarımıza ciddi katkılar sağlayacaktır.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Teknolojinin sektörünüzdeki yeri nedir? Serhat Mobilya olarak siz teknolojiyi ne derece kullanıyorsunuz?

 

Serhat Ziya Akkaş: Özellikle ev mobilyası emek yoğun bir sektör. Makinalaşmak elbette önemli. Ama kalifiye eleman yetiştirilmesinin makinalaşmak kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Biz Serhat Mobilya olarak 2007 yılından sonra makinalarımızı revize ettik. Şu anda en güncel makineleri kullanıyoruz. Ayrıca Erciyes Teknopark’da bilimsel çalışmalar içerisinde yer alıyoruz. Değişen dünyanın gereksinimlerine ayak uyduramazsanız bir şekilde sektör dışı kalıyorsunuz. Günümüzde çoğu oturma gruplarında artık şarj ünitelerinin olduğu görüyoruz. Çünkü cep telefonları hayatımızda çok yoğun bir yer teşkil ediyor. Ürünlerimizin de fonksiyonel ve modern olmasına dikkat ediyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Tasarım konusu da sektörünüz için önemli hususlardan birisi. Siz Serhat Mobilya olarak tasarım konusunda nasıl hareket ediyorsunuz? Kendi AR-GE ekibiniz ve tasarım ekibiniz mevcut mu?

 

Serhat Ziya Akkaş: Bünyemizde 6 kişilik bir tasarım ve AR-GE ekibimiz var. Arkadaşlarımızdan 3 tanesi teknik eleman, 1 tanesi iç mimar ve 2 tanesi de mimar. Ekibimiz hem sahada sürekli Dünya fuarlarını takip ederek güncel trendleri yakalama yönünde kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar hem de Kayseri OSB’de kurulmuş olan tasarım ve AR-GE merkezi ile sürekli entegre halindeler. Geçtiğimiz yıl tasarım merkezinden 2 adet ürün satın aldık. Bu tasarımlardan da oldukça olumlu geri dönüşler aldık. Biz kendi içimizde de bir tasarım merkezi kurmak istiyoruz. Devletimizin bu konuda önemli teşvikleri de var. Ancak bir takım prosedürler şimdilik bize engel. Örneğin tasarım merkezlerinde minimum çalışan sayısının 15 olması gerekiyor. İnşallah bu prosedürleri aşabilirsek bir AR-GE ve tasarım merkezi biz de kuracağız.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: 2018 yılında ve sonraki yıllarda Serhat Mobilya’nın yatırım planları ve hedefleri var mı?

 

Serhat Ziya Akkaş: 2018 yılında bayileşmeye devam edeceğiz. Özellikle Türkiye’nin batısında Eğe ve Akdeniz Bölgesi’nde firma olarak satış noktamızı artırmayı planlıyoruz. Bunun yanında İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Türkiye’nin büyük şehirlerinde kendi mağazalarımızı açmayı istiyoruz. 2017 yılında şirketimizin ciro olarak %36 büyüdüğünü görüyoruz. Tabii bu büyümede ihracatımızın katkısı çok büyük. 2018 yılında da en az %40 büyümeyi hedefliyoruz.

 

Avrupa’nın muhtelif yerlerinde Paris, Londra, Düsseldorf, Köln ve Strasbourg gibi önemli şehirlerinde mağazalarımız var. Amerika California da mağazamız bulunuyor. En iyi pazarlarımızdan birisi Arabistan. Suudi Arabistan’da 10 civarında satış noktamız var. Ayrıca Arabistan’da otel projeleri de yapıyoruz. İhracatımızı 2018 yılında artırmayı hedefliyoruz. İhracat bir firmanın finans yapısını dengede tutmayı sağlayan temel yapı taşlarından birisi.  Mobilya sektörünün en büyük sıkıntısı uzun vadeler. Firmalar bu sıkıntıyı ancak ve ancak ihracat ile aşabilir. Firma olarak ‘Turquality’ marka destek projesine de başladık. ‘Turquality’nin de ihracatımıza olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyorum. 

Bu haber 5294 kez okundu