GÜNCEL:

İşverenlerin ve İş Arayanların Ortak Dostu: İŞKUR

Çalışma hayatının şüphesiz en önemli kurumlarından birisi olan İŞKUR Kayseri İl Müdürü Ahmet Ayçiçek ile İŞKUR’un faaliyetleri ve hizmetleri hakkında özel bir röportaj gerçekleştirdik. Hem işverenlerin hem de iş arayanların faydalanabileceği birçok imkanlar sunan İŞKUR, istihdam seferberliğinde de önemli bir göreve ve konuma sahip. Çağın gereklerine başarılı bir şekilde adaptasyon sağlayan kurum online hizmetler sunduğu gibi iş arayanlara yönelik olarak düzenlemiş olduğu dijital girişimcilik ve Youtuber’luk gibi eğitim hizmetleri ile de dikkat çekiyor.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Müdürüm, Ahmet Ayçiçek kimdir? Kendinizi okuyucularımıza kısaca tanıtabilir misiniz lütfen?

 

Ahmet AYÇİÇEK: Merhaba öncelikle bu röportaj için sizin nezdinizde Kayseri Ekonomi & Ticaret Gazetesi’ne teşekkür ediyorum. 1954 Afyon doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Afyon’da tamamladıktan sonra 1978 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisini bitirdim. Aynı yıl İŞKUR’da o zamanki adıyla İş ve İşçi Bulma Kurumu’nda işe başladım. Kurumda memurluk ve şeflik görevlerinin ardından 7,5 yıl Samsun, 10 yıl Bartın Müdürlüğü yaptım. İŞKUR Genel Müdürlüğünde Eğitim Uzmanı iken Şubat 2012 yılında Kayseri İl Müdürlüğüne atandım ve halen bu göreve devam ediyorum. Evliyim ve biri doktor diğeri avukat olmak üzere 2 çocuk babasıyım.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kayseri Çalışma ve İş Kurumu hakkında bilgi verebilir misiniz? Hizmet binanızın genel ve teknik özellikleri yeterli mi? Toplam kaç personelle hizmet veriyorsunuz?

 

Ahmet AYÇİÇEK: İl Müdürlüğü olarak faaliyetlerimizi toplam 140 personel ile yürütüyoruz.  Toplamda 2 hizmet binamız mevcut. Ana hizmet binamız Düvenönü’nde, ek hizmet binamız ise Organize Sanayi Bölgesi girişinde. Bu iki binada yaklaşık 6 yıldır hizmetlerimiz devam ediyor. Önümüzdeki 6 aylık süreç içinde halen otogar karşısında inşaatı devam eden yeni hizmet binamıza taşınmayı planlıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin bizzat ilgilenmiş olduğu yeni hizmet binamız Kayseri’mize yakışır şekilde daha modern ve kullanışlı olacak inşallah.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: İŞKUR olarak çalışma hayatının en kritik kurumlarından birisi konumundasınız. Kayseri’de kurumunuza kayıtlı veya kurumunuzdan hizmet alan kaç firma var? Firmaların sizden hizmet alabilmesi için neler yapması gerekiyor?

 

Ahmet AYÇİÇEK: Şu an için kurumumuzda kayıtlı yaklaşık 55.000 firma bulunuyor, bu işyerlerinden 2.313 adedi 10 – 49 arası işçi çalıştıran işyerleri, 546 adedi 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerleri kalan yaklaşık 52.000 firma ise 1 ile 9 kişi arasında işçi çalıştıran işyerlerinden oluşuyor.

 

Firmalarımızın büyük bir kısmı Kurumumuzdan nasıl yararlanacakları konusunda bilgiye sahip ama yeni açılan ve bu konuda bilgi sahibi olmayan firmalarımız için şunu belirtmek istiyorum İŞKUR hizmetlerinden faydalanmanın ilk şartı Kuruma kayıt olmak. Ben buradan firma temsilcilerimize çağrıda bulunmak istiyorum Kurumumuza kayıtları yoksa mutlaka kayıtlarını yaptırsınlar. Üstelik bu işlem için Kuruma gelmelerine de gerek yok www.iskur.gov.tr internet adresimiz üzerinden bu kayıt işleminin yapılması yaklaşık 3 dakika sürüyor. Kayıt sonrasında biz kurumda her firmamız için bir danışman belirliyoruz ve o danışmanımız talepleri için firma yetkilisiyle irtibata geçerek işlemleri yürütüyor. Sonrasında ise belli aralıklarla firma ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Süreç kısaca bu şekilde işliyor.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: İş arayanların İŞKUR’a kayıt olmalarının ne gibi avantajları var? İş Arayanlara ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

 

Ahmet AYÇİÇEK: Öncelikle belirtmek isterim ki iş arama sürecinin sabır ve profesyonelce ele alınması gereken bir süreç olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Bu süreçte iş arayan vatandaşlarımızın birçok farklı kanaldan faydalanabileceği gibi Kurumumuzdan da faydalanmaları kendi menfaatlerine olacaktır. Çünkü az önce bahsetmiş olduğumuz profesyonelliğin işveren ve iş arayan arasındaki aracılık kısmını İŞKUR 1946 yılından beri yürütmektedir.

 

Kurumumuz açısından iş aramanın ilk adımı kayıttır. Kurum hizmetlerinden yararlanmak isteyen iş arayanların Kurum portalına üye olarak veya şahsen Kurum ünitelerine başvurarak kaydolmaları gerekmektedir. Başarılı bir eşleştirme için elimizde hem açık iş hem de iş arayan kişi hakkında tam ve doğru bilgilerin bulunması zorunludur. Bu nedenle gerek kendi kendine gerekse Kurum personeli eşliğinde, kayıt yaptıracakların kendileri ile ilgili bilgileri tam ve doğru olarak yansıtmaları uygun işe yerleştirilmelerinde oldukça önemlidir. Bu nedenle vatandaşlarımızın eğitim, mesleki ve diğer bilgilerini tam ve eksiksiz olarak sisteme girmeleri gerekmektedir.

 

Kuruma yaptıracakları kayıt sayesinde vatandaşlarımız iş arama hizmetlerinin yanında, aktif işgücü hizmetlerinden; Mesleki Eğitim Kursları, Girişimcilik Eğitim Programları, İşbaşı Eğitim Programları ve Toplum Yararına Programlardan faydalanabilir. Ayrıca işsizlik sigortası hizmetlerimizden faydalanabilir. Danışmanlık hizmetleri olarak adlandırdığımız; iş ve meslek danışmanlığı ve meslek bilgi merkezi faaliyetlerimizden faydalanabilir. Tüm bu hizmetlere ek olarak bildiğiniz üzere mevcut istihdam teşviklerinden faydalanmanın ilk kuralı iş arayanlar açısından kuruma kayıt olmaktır. Bu noktada şu konuya özellikle değinmek isterim ki vatandaşlarımızın yapacakları ya da yaptıracakları kaydın yanında, bu kayıtlarını takip etmeleri, güncel tutmaları ve açılan kamu ya da özel sektör ilanlarına başvuru yapmaları gerekmektedir. Yani kayıt yapmış ya da yaptırmış olmak demek ilan veya kurslara başvuru yapmak anlamına gelmemektedir.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Firmaların ve iş arayanların kurumunuzdan yoğun bir şekilde faydalanmakta olduğu ‘İş Başı Eğitim’ programlarınız var. Bu programlar hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

 

Ahmet AYÇİÇEK: İşbaşı eğitim programı son yıllarda çok önem verdiğimiz bir konu. Şöyle ki daha önce de bahsettiğimiz gibi işverenlerimizin nitelikli eleman bulmasında yaşadığı sıkıntıları gidermek amacıyla kursiyerlerin işin başında işi öğrenmesi için kurs açıyoruz. Kurs kapsamında kursiyerlerimizin maaş ve genel sağlık sigortası kurumumuz tarafından ödenmektedir. Kurs süresi boyunca işverenlerimizin cebinden herhangi bir ücret çıkmamaktadır. Bununla birlikte bazı işverenlerimiz bizim verdiğimiz maaşın üzerine kendileri de programın cazibesini artırıp eleman bulabilmek için ücret vermektedirler. İşverenlerimiz ekstra ücret vermesinde herhangi bir kanuni zorunluluk bulunmamaktadır. Program süresi 01/01/2018 tarihinden itibaren işverenin bağlı olduğu sektöre göre; İmalat ve Bilişim Sektörlerinde; en fazla 6 ay, Diğer Sektörlerde; en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadır. Bulut Bilişim, Oyun Geliştirme Uzmanı, Kodlama gibi geleceğin meslekleri olarak öngörülen mesleklerde 18-29 yaş aralığındaki kursiyerler için program süresi en fazla 9 ay olarak uygulanmaktadır.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: İş arayanların mesleki yeterliliklerinin artırılmasına yönelik çalışmalarınızda yoğun bir şekilde oluyor. Bu çalışmalar hakkında da bilgi verebilir misiniz?

 

Ahmet AYÇİÇEK: İş arayanların mesleki yeterliliklerinin artırılması veya mesleği olmayan vatandaşlarımıza meslek edindirme için az önce de bahsetmiş olduğum İşbaşı Eğitim Programlarımız ile işi bizzat işyerinde çalışarak öğretiyoruz. Bununla birlikte meslek edindirme faaliyetlerimizin içinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerimizle işbirliği yoluyla çeşitli mesleklerde meslek edindirme kursları düzenliyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Teknoloji ve bilgi çağında yaşıyoruz. İnternet ve akıllı cep telefonu uygulamaları hayatımızda büyük yer tutmaya başladı. Kurumunuzun teknik altyapısı ve güncel uygulamaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Ahmet AYÇİÇEK: Evet çağımız gerçekten tam anlamıyla bilgi çağı ve Kurum olarak İŞKUR da bu gelişmeleri oldukça hızlı ve yakından takip ediyor. Kurum hizmetlerimizin hemen hemen tamamı şu an internet ortamına ve E Devlet portalına taşınmış vaziyette. Zaten E Devlet yani www.turkiye.gov.tr adresine ilk entegre olan kurumların başında İŞKUR gelir. Vatandaşlarımız internet bağlantısı olan herhangi bir platformdan kuruma ait tüm hizmetleri görebiliyor ve faydalanabiliyor.

 

Kurumumuz bilgi işlem alt yapısı oldukça güçlü aralarında ÖSYM, Nüfus Ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, SGK gibi kurum ve kuruluşların bulunduğu 30’dan fazla merkez ile otomatik entegrasyonumuz mevcut ve sisteme işlenen veriler bu merkezlerden teyit ediliyor. Mobil uygulamalarımızın ise şu an güvenlik testleri devam ediyor bu testler tamamlandığında vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak.

 

Ayrıca bilgi çağının gereği olarak Kurumumuz vatandaşlarımıza yönelik olarak da birçok yeni faaliyeti uygulamaya devam ediyor. Az önce bahsetmiş olduğumuz bulut bilişim, kodlama ve oyun geliştirme gibi alanlara uygulanan ilave kurs sürelerinin yanında yakın zamanda Google ile ortak yürüttüğümüz bir proje ile “Dijital Girişimcilik” ve “Nasıl Youtuber olunur?” eğitimleri düzenledik. Bu eğitimler ülke genelinde oldukça rağbet gördü ve ilerde de devamı gelecek inşallah.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Gündemde olan ‘İstihdam Seferberliği’nin ilkinde Kayseri 20 Bin yeni istihdam ile ülke genelinde büyük bir başarıya imza attı. 2018 yılı yeni istihdam teşvikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Ahmet AYÇİÇEK: İstihdam teşviklerimiz son dönemde özellikle işverenlerimiz açısından gerçekten büyük bir fırsat, malumunuz üzere teşvik uygulamalarımız bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan himayelerinde yürütülüyor buda konunun önemini anlamamız açısından gayet açık ve yeterli sanırım. Şu an hali hazırda 7 teşvik uygulamamız yürürlükte ve uygulanmaya devam ediyor. Bunlar kısaca; İlave İstihdam Tesviki, Bir Senden Bir Benden İstihdam Teşviki, Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların Teşviki, İşbaşı Eğitim Programı Teşviki, İşsizlik Ödeneği Alanlara Yönelik Teşvik, Engelli İstihdamı Teşviki ve Asgari Ücret Desteği olarak sıralanabilir.

 

Tüm bu teşvik uygulamalarında ana hedef istihdamın arttırılması ve ekonomiye bir katma değer sağlanması, her teşvik uygulamasının ayrıntıları mevcut şimdi burada bu konuya girmemiz teknik bilgi olacağından dolayı okuyucularımıza karışık gelebilir. Bu konuların detayları için hem işverenlerimizi hem iş arayan vatandaşlarımızı www.iskur.gov.tr adresimizde yer alan “Teşvikler” başlığını incelemeye davet ediyorum.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Son olarak siz hem iş adamlarımıza hem de iş arayanlara yönelik olarak neler söylemek istersiniz?

 

Ahmet AYÇİÇEK: Öncelikle tüm iş arayanlarımızı ve işverenlerimizi kuruma kayıt olup hizmetlerimizden faydalanmaya davet ediyorum. Tekrar üzerinde durarak belirtmek istiyorum ki yapılan kayıt, başvuru anlamına gelmiyor, özel ya da kamu ilanlarını takip edip vatandaşlarımızın ayrıca başvuru yapmaları, Kurumumuzdan çağrı ya da davet beklememeleri gerekiyor. Bildiğiniz üzere biz aracı bir Kurumuz ve ana görevimiz eşleştirme faaliyeti. Bu hizmeti sağlıklı yerine getirmemiz için hem iş arayan vatandaşlarımızdan hem işverenlerimizden doğru ve güncel bilgilerin bizlere gelmesi gerekiyor. İşverenlerimiz taleplerini kurumumuz aracılığı ile karşıladığı sürece bizler başvuru yapan vatandaşlarımıza iş imkânları sunabiliriz. Bu eşleştirme işlemini başarılı bir şekilde sağladığımız zaman işsiz vatandaşımız iş bularak mutlu olacak, işverenimiz istediği elemanı bularak mutlu olacak, bizler ise işimizi layıkıyla yapmış olmanın mutluluğunu yaşayacağız.

 

Sizlere de Kurumun adına teşekkür ediyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Bu haber 3090 kez okundu