GÜNCEL:

Üretim, Kayseri OSB’nin İşi

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan bu ay gazetemizin özel konuğu oldu. Yaklaşık olarak 3 yıldır görevde olan Nursaçan ve yönetimi, Kayseri sanayisine değer katacak birçok projeyi hayata geçirmiş durumda. Sayın başkan ile hem bu yatırımlar hakkında hem de güncel konular hakkında özel bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar dileriz.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanım öncelikle kendinizi okuyucularımız için kısaca tanıtabilir misiniz?

 

Tahir NURSAÇAN: 1968 Kayseri doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Kayseri’de tamamladım. Executıve MBA üst düzey yönetici yetiştirme programına katılarak Başarı Sertifikası aldım. Evliyim ve 4 çocuk babasıyım. Küçük yaşlardan itibaren dahil olduğum ticaret hayatımda sırası ile 1992-1995 yılları arasında Bedir Kaplama’nın Genel Müdürlüğü,1995-2005 Hacılar Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Sekreterliği, 2003-2005 Akdeniz İhracatçılar Birliği Denetim Kurulu üyeliği, 2005-2009 Hacılar Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanlık görevlerinde bulundum. Halen Milkay Tekstil A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyorum. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nin 2015 yılında yapılan 13. Olağan Genel Kurulunda Yönetim Kurulu Başkanı seçildim ve görevime ikinci dönemde devam ediyorum.



Kayseri Ekonomi & Ticaret: 2015 yılından beri Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı yapıyorsunuz ve bugüne kadar yönetimin kurulunuzla birlikte birçok projeye imza attınız. Hayata geçirdiğiniz projeler hakkında bize detaylı bilgiler verebilir misiniz?

 

Tahir NURSAÇAN: Yenilikçi ve değişime açık bir yönetimimiz var. Kadromuz sanayici ile kucaklaşmak isteyen yenilikçi bir kadro. Kayseri OSB’ye bundan önce hizmet eden değerli büyüklerimize teşekkür ediyoruz.

 

Kayseri OSB uluslararası büyük projelere imza atma yolunda önemli hamleler yapmaktadır. 36 ay gibi kısa bir sürede birçok önemli proje hayata geçirildi.

 

Türkiye’nin en büyük Güneş Enerji Santrali; 51 megavat kapasite ile Kayseri OSB tarafından gerçekleştirilmiştir.  1 milyon metrekarelik alana kurulan bu devasa projeyi Türkiye’nin en büyük Güneş Tarlası olarak adlandırdık. Kapasite olarak ta Kayseri OSB’de faaliyet gösteren firmalarımızın elektrik ihtiyacının % 20’sini karşılayacak hale getirilen tesis aynı zamanda 60 bin konutu aydınlatacak kapasiteye sahiptir.

 

Kayseri OSB Yönetimi olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı 2023 hedeflerine ve dış ticaretin geliştirilmesi adına; yeni yaklaşımlarla geliştirilmiş, Kayserili ve tüm Türkiye’deki firmalarımıza destek sağlayacak, dış pazar araştırması maksadıyla Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kurulmuş olup sanayicilerimize hizmet vermektedir.

 

Sanayicilerimizden gelen yoğun talepler üzerine yapımına karar verilen ve inşaat çalışmaları devam eden Kayseri Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezine ilave olarak, Yurt dışında, üreticilerimizin ürünlerini 365 gün sergileyeceği bir teşhir merkezi (expo center) kurulması için çalışmalar sürdürülmektedir. Dubai ve Bosna Hersek’te Türk Ticaret Merkezleri kurulmasına dair ön çalışmalar yapılmıştır. İlgili ve yetkili kuruluşlarla bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Teknoloji ve inovasyon modern sanayinin olmazsa olmazlarından. Sizde bu hususlara önem veriyorsunuz ve bölgenizde Tasarım Merkezi, Teknik Kolej gibi önemli projeleri hayata geçirdiniz. Bu projeler hakkında ve teknolojiye verdiğiniz önem hakkında neler söylemek istersiniz?

 

Tahir NURSAÇAN: Günümüzde gelişen ve hızlanan üretim sektörünün temel ihtiyaçlarından biri olan endüstriyel tasarım imalatın ilk aşamasından itibaren tüm süreçlerde önemli rol oynamaktadır.

 

Kayseri Endüstriyel Tasarım Merkezi, yaptığı çalışmalar ile bölgede faaliyet gösteren firmaların tasarım ihtiyaçlarını, maksimum seviyede karşılamaktadır.

 

Tasarım çalışmalarını önemsiyoruz. Bu merkezimizin öncü ve örnek bir merkez olması yönünde yoğun çabalarımız var.

 

En güzel yatırım insana yapılan yatırımdır anlayışından hareket ediyoruz. Sanayimizin aranan / nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla; Bölge Müdürlüğümüzün himayesinde açılan, Özel Kayseri OSB Teknik Koleji’nin tüm ihtiyaçları OSB tarafından karşılanmaktadır. Bu kolejde Türkiye’nin geleceği olan gençlerimizi yetiştiriyoruz.

 

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, 22 milyon m2 alan üzerinde, 1.200 işletmesi ve 70 bin çalışanı ile ülkemizin kalkınması ve gelişmesi adına değerli hizmetlerde bulunan önemli cazibe merkezlerinden biridir.  

 

Bölge Müdürlüğü olarak sanayimizin üretimde söz sahibi olduğu alanlarda teknik destek vermek, üretimde verimliliği artırmak, uluslararası standartlarda otomasyon sistemlerinin oluşturularak Endüstri 4.0 teknolojisine ulaşmak amacıyla, mesleki ve teknik eğitime destek vermek için 2011–2012 Eğitim-Öğretim Yılında “Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi” açılmıştır. Ancak, uygulamada bir takım aksaklıklar yaşanmış olup, sanayinin ihtiyaç duyduğu aranan / nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasında beklenen verimin elde edilememesi nedeniyle, yeniden durum değerlendirilmesi yapılmış, neticede mevcut okul kapatılıp; 08.08.2017 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile Özel Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ( OSB Teknik Koleji) açılmıştır.

 

Kayseri sanayisi Türkiye’nin belli başlı üretim ve istihdam merkezlerinin ilk sıralarında yer almakta olup, ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır. OSB sanayicilerinin üretim kalitesini ve kapasitesini arttırmak, gelişen teknolojiye uyum sağlama, üretim verimliliği ve çeşitliliğini geliştirmek, ENDÜSTRİ 3.0’a uyumu yürütürken, ENDÜSTRİ 4.0 için AR-GE çalışmalarını etkin hale getirmek için Özel Kayseri OSB Teknik Koleji yenilikçi yaklaşımlarla sanayiye katkı vermeye devam etmektedir.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kayseri’de sektörel bir sıkışıklık söz konusu. Firmaların çoğunluğu mobilya ve çelik kapı sektöründe faaliyet gösteriyorlar. Farklı sektörlerin geliştirilmesine yönelik planlarınız var mı?

 

Tahir NURSAÇAN: Kayseri Organize Sanayi Bölgesi olarak, 2023 hedeflerine koşan Türkiye'de yeni sanayi ve üretim anlayışıyla hizmet ve yatırımları her geçen gün arttırmaktayız. Bölgemizdeki firmaların yeni pazarlara açılması için UR-GE projelerine ayrı bir önem veriyoruz. Her alanda sektörel kümelenme çalışmalarına daha da ağırlık verilecektir. 

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Ülkemiz büyük badireler atlattı ve hala hem içsel hem de dışsal tehditlere karşı mücadelemiz devam ediyor. Ekonomimiz tüm bu yaşanan sıkıntılara rağmen büyümeye devam ediyor. Ancak bazı iş adamlarımız bu zor zamanlarda yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Bu konu hakkında sanayilere neler söylemek istersiniz?

 

Tahir NURSAÇAN: Aziz şehitlerimizi minnetle ve rahmetle anıyoruz. Kahraman emniyet güçlerimizin gözlerini kırpmadan vatan için kendilerini feda ediyorlar. Gazilerimize de Allah’tan şifa diliyoruz. Onlar için ne yapsak azdır ve tarif edilemez. Bunu aşmanın yolu eğitim kaynaklı milli ve manevi değerlerdir. ‘Biz neredeydik, nereye geldik, nereye gidiyoruz’ dememiz lazım.

 

İş adamlarımıza tavsiyem; bu zor zamanlarda işlerine daha çok sahip çıksınlar. Yatırım yapmaktan kaçınmasınlar. Yenilenmeyen işletmeler rekabette geri kalmaya mahkumdurlar. Taklitçilik ile iş yapmasınlar, haset etmesinler, fizibilite yapmadan işe başlamasınlar. Maliyetten kaçınmadan mutlaka Ar-Ge yapsınlar. Her iş adamı mutlaka eline kâğıt kalemi alıp, ‘ben neredeyim, ne yapmak istiyorum ve yapmak istediğim şeyi nasıl yapacağım?’ şeklinde bir durum değerlendirmesinde bulunsun. Allah milletimizin elinden azmini almasın. Günümüzde alışveriş yaparken Fatih Sultan Mehmet Han’ın çarşıda tebdili kıyafet ile gezmesini örnek alan kimse kalmadı maalesef. Kalkınmadaki en büyük hizmetlerden birisi de budur. Fatih Sultan Mehmet Han’ın yardımcısı ile pazara gidip, ‘birisine tuz, diğerine bal, öbürüne tereyağı ver’, diyor. Ben siftah ettim komşuya gidin diyordu o zamanın esnafı. Bir Hadisi şerifte, ‘İlim Müslümanın yitik malıdır, nerede bulursa oradan alsın’ buyrulur. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek günümüz şartlarının gerektirdiği her duruma geç kalmaksızın adapte olmamız gerekiyor.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Gelişmiş birçok ülkede üniversite-sanayi işbirliği sağlanıyor ve üniversitelerde elde edilen teorik bilgi ve deneyimler sanayi de üretime aktarılıyor. Üniversite-sanayi işbirliği hakkında neler düşünüyorsunuz?

 

Tahir NURSAÇAN: Maalesef bu konuda beklenen seviyede olunduğumuzu söyleyemeyeceğim. Çünkü bürokrasinin daha aktif hale gelmesi adına yeterli çalışmalar yapılsa da yetmiyor. Öncelikle niyet ve muhabbet olması gerekiyor, sonra görev tanımları ve saha alanlarının olması gerekiyor.

 

Masa başı insanları çok fazla yetiştiriyoruz, ancak teknik okul sayımız ve meslek liselerimiz az. Bunlar, organize sanayilerin olmazsa olmazlarıdır. Bugün bir tane meslek lisemiz var, bin kadar öğrencimiz okuyor, ama gönül istiyor ki, altı bin meslek lisesi öğrencimizin olsun. Okuyarak ve çalışarak, bilgi ile zirveye ulaşabileceğini gören bir toplumun olmasını isteriz. Üniversitelerimizde de daha çok uygulamaya yönelik eğitim metotlarını uygulamalı ve gençlerimizin mezuniyet sonrası öğrenmiş oldukları bilgileri rahatlıkla sahada kullanmalarını sağlamalıyız.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Afrin’de başlayan “Zeytin Dalı” operasyonu halen devam ediyor. Bu operasyonla ilgili görüş ve düşünceleriniz neler?

 

Tahir NURSAÇAN: Aziz şehitlerimizi minnetle ve rahmetle anıyoruz. Kahraman emniyet güçlerimizin gözlerini kırpmadan vatan için feda ediyorlar. Gazilerimize de Allah’tan şifa diliyoruz. Onlar için ne yapsak azdır ve tarif edilemez. Allah devletimizi payidar, milletimizi bahtiyar eylesin. Ekonomik, askeri, kalifiye insan kaynağı, kısacası her yönden güçlü olmak durumundayız. Bu bakımdan; birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhuna yaygınlaştırmalıyız. Gün, bir ve beraber olma günüdür.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanım son olarak siz neler söylemek istersiniz? Vermek istediğiniz mesajlar var mı?

 

Tahir NURSAÇAN: Samimi ve iyi niyetli çalışmayı hedef aldık, her işimizi fizibilite ile yaptık. Rabbim bize, OSB’de yeni bir hizmet kapısı açtı. Görevimizin bilincindeyiz, sorumluluk içerisinde hareket ediyoruz. Bunun için de iyi şeylere talibiz. Başarımız buradan kaynaklanıyor. Görevimizden başımız dik ayrılıp arkamızdan hayırla söz ettirirsek bu bizim için en büyük mutluluk olacaktır. Her ne kadar zor zamanlardan geçiyor olsak da biz güçlü bir ülkeyiz. Birlik ve beraberlik ruhumuzu kaybetmediğimiz sürece ve biz iş adamları olarak yerli ve milli üretimlerimize devam ettiğimiz sürece ülkemiz büyüyüp gelişmeye devam edecektir.

 

Sizlere ve tüm sanayicilerimize bereketli kazançlar diler, ziyaretiniz için teşekkür ederim.

Bu haber 3150 kez okundu