GÜNCEL:

Oylum Gıda 2018 Yılında Yüzde 35 Büyüme Hedefliyor

Oylum Gıda’nın genç ve başarılı CEO’su Yener Büyüknalbant ile gazetemiz için özel bir röportaj yaptık. Köklü bir geçmişi olan Oylum, Yener Büyüknalbant’ın CEO’luğunda 16 yıl aradan sonra Kayseri’den halka arz gerçekleştiren ilk firma olmayı başardı. Oylum grubu, vizyoner CEO’su Yener Büyüknalbant önderliğinde geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyor.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Yener bey, kendinizi okuyucularımız için kısaca tanıtabilir misiniz?

 

Yener Büyüknalbant: Kayseriliyim. Boğaziçi Üniversite Makine Mühendisliği’ni tamamladıktan sonra Imperial College London’a işletme masterı yaptım. Daha sonra aile şirketimizde görev almaya başladım.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Oylum Gıda köklü bir geçmişi olan Kayseri’nin en eski gıda firmalarından birisi. Firmanızın kuruluşundan günümüze kadar geçen marka serüveni hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Yener Büyüknalbant: Sizinde belirtmiş olduğunuz gibi Oylum, Türkiye’nin en köklü gıda firmalarından. Kuruluşu 1969 olmasına karşın kurucusu H. Mehmet Büyüknalbant, 1940’lı yıllardan beri gıda üreticiliği yapmakta olan bir müteşebbis. 1969 yılında da Kayseri’nin önde gelen tüccarlarıyla o günün şartlarında son derece modern bir fabrika kuruluyor. Daha sonra ikinci kuşak Yılmaz Büyüknalbant’ın yönetime gelmesi ile Şirket yurt dışı pazarlara yöneliyor. Oylum 1980’li yıllardan beri ihracat yapma kültürü olan bir firma. Daha sonra benim de yönetime katılmamla, Oylum’u halka arz ettik, şu an Borsa İstanbul’da işlem gören, kurumsallaşmış, şeffaf bir şirket haline getirdik.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Tesisleriniz hakkında ve çalışan sayınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Yener Büyüknalbant: Grubumuzda 200 kişiye yakın istihdam sağlamaktayız. Son derece modern üretim hatları ile el değmeden, standardı yüksek, kaliteli ve hijyenik üretimi kendimize vizyon edindik.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Ürün gruplarınız ve markalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Yener Büyüknalbant: Temel markamız Oylum. Bunun haricinde gofret grubunda Masterbaker ve Wafers alt markaları ile tüketicilerimize kalitemizi, lezzetimizi ulaştırmaya gayret ediyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Ürünlerinizi yurtiçinde nerelerde satıyorsunuz? Markalarınızın tanınma ve tercih edilme oranlarından memnun musunuz?

 

Yener Büyüknalbant: Türkiye’de A101, Metro Gros Market, Bizim Toptan gibi ulusal market zincirlerinde Türkiye geneli çalışıyoruz. Onun haricinde birçok şehirdeki tüm yerel marketlerde ürünlerimiz satılmaktadır. Markamız çok köklü bir marka olduğu için her zaman tercih sebebi oluyor, bu sayede Türkiye’nin önde gelen market zincirlerinde ürünlerimiz çok ciddi satış rakamlarına ulaşıyor, ürün kategorisinde en çok satan 1-2 üründen biri oluyor.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Yurtdışında hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? İhracatınızın toplam cironuz içerisindeki payı ne kadar?

 

Yener Büyüknalbant: İhracat bahsettiğim gibi hem şirketimiz hem de ülkemiz için çok önemli ve bizim için eskiden beri bir alışkanlık ve refleks haline geldi. Bugün 30’ya yakın ülkede Oylum ürünleri tüketicilerine ulaşmaktadır. İhracatın toplam cirodaki payı 2017 itibariyle %35’lerde. Kısa vadede hedefimiz %50’ye çıkarmak.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Ar-Ge faaliyetlerinizi hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç kişilik bir Ar-Ge ekibiniz var ve yeni bir ürün üretirken nelere dikkat ediyorsunuz?

 

Yener Büyüknalbant: Gıda üretimi yaptığımız için Ar-Ge’ye ayrı bir önem vermekteyiz, şu anda 4 kişilik bir ekibimiz olsa da gün geçtikçe bu departmanımızı büyütüyoruz ve verimini de alıyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Bildiğimiz kadarı ile gıda sektörü dışında enerji yatırımlarınızda mevcut. Bu yatırımlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Yener Büyüknalbant: Grup olarak gıda haricinde enerji, inşaat ve basın-yayın sektörlerinde yatırımlarımız mevcut. Toplamda 3 mWp güce yakın 3 adet güneş enerji santrali tesisimiz faaliyette. Bu sayede hem üretimde ihtiyacımız olan elektriği yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten üretmeye başladık hem de toplamda 2000 konutun tüketeceği elektrik enerjisini üretir hale geldik. Bu santrallerin hem çevreye faydası oluyor hem de şirketimizin enerji giderlerini düşürmektedir.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Grup olarak yeni yatırım planlarınız var mı?

 

Yener Büyüknalbant: Enerjide yeni yatırım arayışlarımız var, ayrıca İncesu OSB’de Türkiye’de çok az üretilen bir ürünün üretimi için fizibilite çalışmalarımız devam etmektedir. Gıda alanında da 5 milyon TL’lik yeni bir yatırım teşvik belgesi aldık, yıl sonuna kadar bunu tamamlayacağız.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sektörünüzde yaşadığınız genel sıkıntılarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Yener Büyüknalbant: Sektörümüzde kayıt dışılık yıllardır bizler gibi kurumsal firmaları zor durumda bırakmıştır. Ayrıca gıda hammaddelerinde dünya borsalarındaki dalgalanmalar da maliyet hesaplarımızda bizleri zorlamaktadır. Ancak ne olursa olsun şirketimizi büyütmeye devam ediyorum. 2018 yılında da %35 büyüme hedefi koyduk kendimize.

Bu haber 4378 kez okundu