GÜNCEL:

Orta Anadolu’nun Değerlerine Sahip Çıkan Bir Kuruluş

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Ahmet Emin bey bizleri kırmayıp röportaj talebimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Öncelikle kendinizi okuyucularımız için kısaca tanıtabilir misiniz?

 

Ahmet Emin KİLCİ: 1982 Kayseri doğumluyum. İstanbul Üniversitesi İngilizce iktisat bölümünden 2005 yılında mezun oldum. Daha sonra Almanya’da Freiburg Üniversitesi’nde master yaptım. Kayseri’de özel sektörde 3 yıllık dış ticaret konusunda faaliyet gösterdikten sonra ajansın 2010 yılında açmış olduğu mülakatları kazanarak ajansta program yönetim biriminde çalışmaya başladım. 2016 yılının Ağustos ayından bu yana ajansta genel sekreter vekili olarak görev yapıyorum.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kalkınma ajansları Türkiye genelinde ne zamandan beri faaliyet gösteriyorlar?

 

Ahmet Emin KİLCİ: Kalkınma ajansları 2006 tarihli çıkarılan kanunla kuruldular. 2008 yılında ilk olarak Çukurova Kalkınma Ajansı ve İzmir Kalkınma Ajansı pilot uygulama olarak faaliyet göstermeye başladılar. Bu iki ajansın çalışmaları başarılı olunca 2009 yılı Aralık ayında ajans sayısı Türkiye genelinde 26’ya çıkarıldı. Bizim ajansımızda 2009 yılı Aralık ayında kuruldu ve ilk personel alımı 2010 yılı Mayıs ayında gerçekleştirildi. ORAN Kalkınma Ajansı olarak biz Kayseri, Yozgat ve Sivas illerinden sorumluyuz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kalkınma ajansları tam olarak ne yaparlar, hangi konularda hizmet verirler?

 

Ahmet Emin KİLCİ: Kalkınma ajanslarının kuruluş amacı yerelden merkeze bilginin akması ve yapılacak olan kamu yatırımlarının yerelden gelen bilgiye göre yapılması. Ajansın çeşitli yan görevleri de mevcut. Kamu kurumları arasında iletişimi ve koordinasyonu sağlamak, Bakanlıkların yapmış olduğu yatırımlar için ajansların yerelden referans olması gibi. Birde yatırımcılara rehber olma görevimiz var. Yatırım teşvik belgesini biz doğrudan verebiliyoruz, bölgesel teşvik dahi verebiliyoruz. Yatırımcıların her türlü bürokratik işlemlerini takip edebiliyoruz, yatırımcıların fizibilite talep etmeleri durumuna fizibilite raporları hazırlayıp kendilerine sunabiliyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Bahsettiğiniz kadarı ile yatırımcılara çok geniş bir çerçevede farklı farklı hizmetler sunuyorsunuz. Peki yatırımcılar size nasıl ulaşıyor, ajans olarak siz mi onlara ulaşıyorsunuz? Ajansın işleyiş sistemi nasıl?

 

Ahmet Emin KİLCİ: Farklı süreçler söz konusu oluyor. İlk olarak yatırımcılar bize başvuruda bulunabiliyorlar. Günümüzde ajanslar yeterli tanınırlığa ulaştılar. Bilgi almak için gelen çok fazla yatırımcımız oluyor. Teşvik sistemi ve süreç hakkında yatırımcılara detaylı bilgi veriyoruz. Bilgi aktarımı sonrasında yatırımcıların geri dönüşleri ile yatırım teşvik belgesini düzenliyoruz ve bakanlığa onaylayıp gönderiyoruz. Tüm bu hizmetleri kamu yararına yaptığımız için ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz. Ayrıca farklı bir süreç olarak “be to be” iş zirveleri düzenleyebiliyoruz. Bu iş zirvelerinde iş adamlarını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte farklı kurumlarla iş birliği de yapabiliyoruz. MÜSİAD, Türkiye Yatırım Destek Ajansı, Sanayi ve Ticaret odaları, valilikler gibi kurumlarla ortak iş zirveleri yapıyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Bahsetmiş olduğunuz bu iş zirvelerinde neler yapıyorsunuz tam olarak?

 

Ahmet Emin KİLCİ: Son olarak Mayıs ayında Yozgat’ın dışında yaşayan Yozgatlı iş adamlarını bir araya topladık.  Bu iş zirvesine 130 iş adamı katıldı. Katılımcı iş adamlarına Yozgat’taki yatırım ortamı, Yozgat OSB, yeni kurulan havaalanı gibi güncel bilgileri paylaştık. Yozgat’ın turistlik yerlerini anlattık bu iş adamlarımıza. Yozgat Sarıkaya’da dünyadaki hala aktif olarak kaynayan iki Roma hamamından bir tanesi olan Roma hamamını gezdirdik. Faydasını da görüyoruz bu iş zirvesinin. Şu anda zirveye katılan 10’dan fazla iş adamı ile yatırım konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. 8-9-10 Eylül tarihlerinde de Avrupa’da yaşayan Yozgatlı iş adamlarını yine aynı şekilde bir zirve ile toplayacağız. Katılımcı iş adamlarımız bu zirvelerden çok memnun kaldıklarını belirtince bu tür zirveleri yıllık olarak yapmayı planlıyoruz.

 

Kayseri’de de MÜSİAD ile ortak bir proje yaptık. 2016 yılı Ekim ayında MÜSİAD Expo Fuarına katılan 40 kişilik yabancı iş adamı heyetini Kayseri’ye getirdik. Bu heyette ki iş adamlarına fabrika ziyaretleri yaptırdık. Ziyaretin olduğu gün iş bağlantıları yapılıp mal ihracatı için fatura bile kesildi.

 

Sivas’da ise 2017 Ekim ayında “Maden Kent Zirvesi” yapacağız. Üniversite, valilik ve kurumumuz iş birliği ile yapılacak zirveye madencilikle ilgili yatırımcıları davet edeceğiz. Burada da sempozyum havasında iş görüşmeleri yapılmasını hedefliyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: ORAN Kalkınma Ajansı olarak sanayinin gelişmesine yönelik ne gibi hizmetleriniz oluyor?

 

Ahmet Emin KİLCİ: Kayseri’de Kayseri OSB ile sıkı bir iş birliği içerisindeyiz. Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru birlikte e-ticaret, bütçe planlaması, kurumsal pazarlama, dış ticaretin istihbaratı gibi 4-5 eğitim gerçekleştirdik. Bu eğitimler sonrasında OSB ile birlikte “dış ticaret istihbarat birimi” kurmaya karar verdik ve birimi kurarak sanayicilerimizin hizmetine sunduk. OSB bu birime istihdam sağladı, biz de bazı mali desteklerde bulunduk. Bu istihbarat birimine Türkiye’nin birçok ilinden bile talepte bulunuluyor. Ayrıca yine OSB ile birlikte çelik kapı sektörüne yönelik olarak ÜR-GE yaptık. 20’den fazla çelik kapıcıyı bir araya getirdik. Bir başka destek olarak AR-GE merkezleri kurduruyoruz. Geçtiğimiz 6-7 ay içerisinde Kayseri’deki toplam AR-GE merkezi sayısını 6’ya ulaştırdık. Bu merkezlerden 5 tanesi ajans desteği ile kuruldu. Şu anda devam eden tasarım merkezi projemiz mevcut. Kayseri’de en az 20 tane AR-GE merkezi olması lazım. İş adamlarımızda bilinçlenme arttıkça bu sayılarında artacağına inanıyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sanayinin desteklenmesinin dışında turizm, madencilik, tarım gibi farklı sektörlere de destek verdiğiniz dikkatimizi çekti. Bu alanlarda neler yapıyorsunuz?

 

Ahmet Emin KİLCİ: Mali destekler aracılığı ile turizme destek veriyoruz. Turizm sektöründe önümüzdeki günlerde Erciyes A.Ş. ile birlikte turizm tanıtım programına başlıyoruz. Burada ki amacımız Erciyes’teki yaz turizmini geliştirebilmek. Yaz turizminde de bisikleti ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Kayseri 3 büyük heyet getireceğiz. Bu heyetler Dünya bisiklet federasyonlarının başkan ve yetkilileri, Dünyadaki spor gazetelerinin editör ve yazarları ve son olarak bisiklet yarışmalarını düzenleyen tur firmaları ve yetkilileri. Devamında Erciyes A.Ş. ile birlikte yurtdışında ki bisiklet fuarları ve turlarına katılıp Erciyes’i oralarda tanıtacağız. Biraz önce de bahsettiğim gibi Yozgat Sarıkaya Roma Hamamında önemli bir aşama katettik. Sivas Gürün Şuğul Vadisini de turizme açmak için çalışıyoruz.

 

Ajansımızın tarım alanında da önemli destekleri oluyor. İl ve ilçe tarım müdürlükleri ile ilçe kaymakamlıklarıyla ortak çalışıyoruz. Yozgat’ın Çayıralan ilçesinde lavanta ekimine destek verdik. Fidelerini aldık sulama kanallarını oluşturduk yani anahtar teslimi hizmet sunduk çiftçilerimize. Çiftçilerimize sadece tarlaların bakımını yapmak kaldı. Satacakları pazarı dahi biz buluyoruz. Yaptığımız analizlere göre klasik tarım ürünlerine kıyasla yaklaşık 10 kat daha değerli üretim yapmış oluyorlar. Çiftçilerimizde bu yeni tarım ürünlerini getiri yüksek olunca haliyle çok sevdiler. Akdağ Madeni ilçesinde ise salep üretimini destekledik. Çiftçilerimize 4-5 çeşit salep türü aldık. Hangi iklime uygun onu da görelim istedik. Bu sene iklime en uygun olan salep’i belirledik ve bu sene o ürün üzerinde yoğunlaşacağız. Salep çok değerli bir bitki. Kuru salep’in kilosu 300-400 TL’ye kadar çıkabiliyor. Amacımız çiftçimizin bilinçli ve katma değerli ürünler üretebilmesini sağlamak. Sivas’ın Su Şehri ilçesinde de melisa üretimini destekliyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Son olarak ajansınızın 2018 yılı için hedefleri neler? Yeni hizmetleriniz ve destekleriniz olacak mı?

 

Ahmet Emin KİLCİ: Mali destek programlarına devam edeceğiz. Önümüzdeki 3-4 ay içerisinde programların genel yapıları ve içerikleri belli olur. Kobilerden ve kamu kurumlarından mali desteklerimize yoğun talep oluyor. Onun dışında güdümlü projelere biraz ağırlık vermeye çalışıyoruz. Güdümlü projelerden kastımız kar amacı gütmeyen kurumların projeleri. Bu kurumlar ajansla beraber yatırım fikrini oluşturup büyük ölçekli yatırımları hayata geçiriyorlar. Erciyes Üniversitesi’ne ilik bankası ve kan bankası kuruyoruz. Yozgat’ta hayvan hastanesi ve hayvan borsası kuracağız. Bu projemiz bakanlık tarafından yeni onaylandı. Onun dışında “be to be” organizasyonlarına daha fazla ağırlık vermeye çalışacağız. Bölgenin insan kaynağı gelişimini artırmak istiyoruz. Daha fazla eğitimler verelim istiyoruz.

 

Yeni dönemde bakanlığın bize tesis edeceği yeni görevlerde gündemde. Şu ana kadar yatırım yapmak isteyen kamu kuruluşu bağlı olduğu bakanlığa müracaat ediyordu. İlgili bakanlıkta konuyu kalkınma bakanlığına sunuyor, bakanlıkta projeye olur verirse proje hayata geçiriliyordu. Yeni dönemde yatırım yapmak isteyen il müdürlükleri ajansla irtibata geçecekler, ajans söz konusu yatırımı gerekli doneleri ve bilgileri il müdürlüğünden alarak kapsamlı bir incelemeden geçirecek ve sonrasında ajans bu yatırımı kalkınma bakanlığına önerirse yatırım programına alınacak. 

Bu haber 960 kez okundu