GÜNCEL:

Muhasebeye Değer Katan Kadınlar

Kadın Muhasebecilerin sözcüsü olmayı hedefleyen KAMUDER, kısa bir süre önce kurulmuş olmasına karşın kamuoyunda çok fazla adından bahsetmeyi başarmış durumda.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Derneğiniz ne zaman kuruldu ve kuruluş amacı nedir?

 

Rabia Çamdal: Derneğimiz 2017 yılı Eylül ayında kuruldu. Mesleğimizde kadın meslektaşlarımızın farkındalığını oluşturabilmek amacı ile bu derneği kurduk. Amacımız kesinlikle bir ayrımcılık değil farkındalık oluşturabilmek. Bu konuyu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü bazı kimseler biz bu derneği kurduktan sonra neden ayrımcılık yapıyorsunuz? Ne gerek vardı böyle bir derneğe? gibi sorularla ve ithamlarla bizi yargıladılar ve yadırgadılar. Biz bir ayrımcılık yapmıyoruz tam tersine kadın meslektaşlarımızın haklarının erkekler tarafından da algılanabilmesini hedefliyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: KAMUDER Türkiye’de herhangi bir kurumun yada kuruluşun mensubu mu? Yoksa bağımsız bir dernek midir?

 

Rabia Çamdal: Biz bağımsız bir derneğiz. Hiçbir yere bağımlılığımız yok. Fakat kuruluş aşamasında daha evvel İstanbul’da kurulmuş olan İstanbul Kadın Muhasebeciler Derneği ile İzmir’de kurulmuş olan İzmir Kadın Muhasebeciler Derneği’nin başkanları ile görüştük. Onların daha evvel yapmış oldukları çalışma ve tüzükleri örnek alarak kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Bağımsız bir derneğiz ama çalışmalarımızda ortak hareket ediyoruz ve işbirliği, güç birliği yapıyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Derneğinizde kaç üyeniz var? Yönetim yapılanmanız nasıl?

 

Rabia Çamdal: Yönetim kurulumuzla birlikte şu anda toplam 30 üyemiz var. Kuruluş için 30 üye bence çok iyi bir sayı. Elbette zamanlar üye sayımızın artmasına yönelik çalışmalarımız ve girişimlerimiz olacak.Muhasebe bilimiyle uğraşan, belgesi olmayan ama yıllarca sektöre hizmet veren kadın meslektaşlarımızda bünyemizde muhteva etmek istiyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Derneğinize üye olmak isteyenlerin neler yapması gerekiyor? Üye aidatları topluyor musunuz?

 

Rabia Çamdal: Çok cüzi tutarda bir giriş ücretimiz ve aylık aidatımız var. Çünkü maddi olarak bir bağlayıcılığı olduğu zaman dernek çalışmalarına ve toplantılara katılımı daha çok sağlayabiliyoruz. Derneğe üye olabilmek için üye adaylarımızın öncelikli olarak muhasebe bilimine hizmet etmesi ve hedeflerinin olması gerekiyor. SMMM kadın üyelerimiz de var, firmalarda muhasebecilik yapan üyelerimiz de var ayrıca stajer üyelerimizde var. Derneğimize üyelik başvurusu yapılması halinde gerekli kriterleri taşıyan adaylarımıza üye kaydı gerçekleştiriyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: KAMUDER üyelerine ne gibi hizmetler ve imkanlar sunuyor? Kadın Muhasebeciler derneğinize neden üye olsunlar?

 

Rabia Çamdal: Biz bu derneği kurarken Kayseri’deki kadın muhasebecilerimizin en temel sorununun iş bulmak olduğunu gördük. Yani istihdam konusunda kadın muhasebeciler zorluk yaşıyorlar. Ya çalışacakları bir firma bulamıyorlar yada uygun koşullarda çalışma imkanı bulamıyorlar. İkinci bir hususta eğitim konusu. Muhasebe sektöründe eğitimler çok önemli. Mevzular değişiyor, bilgiler sürekli güncelleniyor vs. bu değişimi sürekli olarak takip etmek zorundasınız. Bunun içinde sürekli bir eğitimin içinde olmanız gerekiyor. Biz halihazırda eğitim vermiyoruz ama mali müşavirler odamızın düzenlemiş olduğu eğitimlere üyelerimizin düzenli olarak katılmalarına aracılık yapıyoruz. Tüm bunların dışında kadınların temel haklarının savunulmasına ve sözcüleri olmaya çalışıyoruz. Haksızlığa uğrayan, taciz edilen, mobing uygulanan kadınlarımızın sözcüsü olmaya çalışıyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Derneğiniz çok yeni kurulmuş bir dernek. Sonraki yıllarda ki hedefleriniz nedir? Neler yapmak istiyorsunuz?

 

Rabia Çamdal: Derneğimizde çok fazla şey yapabilmeyi arzu ediyoruz. İstiyoruz ki üyelerimize içinde bilimsel çalışmalarında olduğu sosyalaktivitelerinde olduğu hizmetler verebilelim. Ulusal ve uluslararası mesleki raporlar düzenleyebilmeyi, sektör sorunlarına kadın gözüyle çözüm üretebilmeyi hedefliyoruz. Eğitimler konusunda SMMM Odamızla birlikte ortak hareket ederek üyelerimizin bilgi ve donanımlarının artırılabilmesini planlıyoruz. Kadın muhasebecilerimizin yaşamış olduğu mesleki sorunları öncelikli olarak odamıza taşıyabilmek oradan sonuç alınamadığı durumlarda meclise taşıyabilmek ve farkındalık yaratabilmeyi istiyoruz.

Bu haber 1226 kez okundu