GÜNCEL:

Ladin Mobilya, 2018 Yılında Mağaza Sayısını Artırmaya Devam Edecek

Ladin Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Böyük ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Böyük, "2018 yılında mağaza sayımızı artırarak büyümeye devam edeceğiz" dedi.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sedat Bey, Ladin Mobilya hakkında bize genel bilgi verebilir misiniz?

 

Sedat Böyük: 1986 yılında kurulan Ladin Mobilya, Türkiye’de ilk profil kasa imalatı yapan ve bünyesinde elektrostatik boya tesisi olan tek firma özelliğine sahiptir. Kayseri OSB’de 43.000 m2 açık, 25.000 m2 kapalı alana sahip tesislerimizde kanepe, koltuk, yatak, baza ve panel mobilya üretimi gerçekleştiriyoruz. Türkiye genelinde 450 satış noktasına sahibiz ve yaklaşık olarak 28 ülkeye ihracat yapıyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kayseri Mobilya Sektörü hakkında genel görüşlerinizi öğrenebilir miyiz? Sizce diğer illerle kıyaslandığında Kayseri firmalarının durumu nedir?

 

Sedat Böyük: Kayseri sizlerin de bildiği gibi önemli bir ticaret şehri ve mobilya sektöründe iyi bir konuma sahip. Mobilya sektöründe Türkiye genelinde 40 bin adet üretici ve 48 bin adet satış noktası var.  Kayseri’ye baktığımızda ise yaklaşık olarak 800 civarında üretici firma var. Markalı üreticilerin %30’u Kayseri’de faaliyet gösteriyor. Sektörün diğer önemli üreticileri İnegöl, Ankara, İzmir ve İstanbul firmaları. Türkiye mobilya sektörü üretiminin yaklaşık %70’ini bu beş il karşılıyor.

 

Kayseri’de firmalarımızın üretim tesisleri Türkiye genelindeki çoğu ildeki tesislerden daha modern makine ve teçhizata sahip. Ayrıca sektörün yetişmiş insan kaynağı gücünün önemli bir kısmı da şehrimizde istihdam ediliyor. Ayrıca en büyük ilk 20 firmanın 12’si Kayseri firmaları. Coğrafi olarak Türkiye’nin tam ortasında yer alması şehrimize lojistik açısından önemli bir avantaj sağlıyor. Kayseri’nin çevre illerden göç alması sektörde ki eleman ihtiyacının temin edilmesi açısından oldukça önemli.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Tasarım konusunda Kayseri’deki firmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce Kayseri’de tasarıma yeteri kadar önem veriliyor mu?

 

Sedat Böyük: Bundan 3-5 sene öncesine kadar sektörde yoğun bir şekilde başka ürünleri taklit etme ve kopyalama yapılıyordu. Günümüzde bu durum giderek azalıyor. Marka değeri yüksek olan firmaların yılın 12 ayı boyunca AR-GE ekipleri yoğun mesai halinde çalışıyorlar. Ladin Mobilya’nın AR-GE merkezide yılın 12 ayında durmaksızın çalışıyor ve üretiyor. Ayrıca bildiğiniz gibi Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde kurulan tasarım merkezinde çok güzel ürünler tasarlanıyor ve bu ürünleri sektördeki firmalar satın alarak üretimlerinde kullanıyorlar. Tüketicinin bizlerden beklentisi sadece tasarım değil. Komple kalite bekliyor tüketici. Komple kaliteden şunu anlamamız lazım; estetik, şık görünümüyle birlikte fiyat politikasının ve satış sonrası hizmetinde çok iyi olması lazım. 

 


Kayseri Ekonomi & Ticaret: Peki mobilya sektörünün genel sorunları sizce neler? Sektörün geleceği ile ilgili görüşlerinizden bahsedebilir misiniz?

 

Sedat Böyük: Diğer sektörlerde olduğu gibi mobilya sektöründe de sorunlar var elbette. Mobilya sektörünün en büyük handikaplarından biri yoğun rekabet bence. Sektörde irili ufaklı çok fazla üretici mevcut. Kimi birkaç ürün üreten merdiven altı diye tabir edilen atölyelerken kimisi de yüzlerce işçinin çalıştığı marka değeri olan firmalar. Sektörde ciddi arz fazlası olduğunu söyleyebilirim. Ben 40 yıldır bu sektörün içerisindeyim ve yaklaşık olarak 32 yıldır işletmecilik yapıyorum. 25 yıl öncesinde de mobilya sektörünün sorunları vardı. O zamanlarda da Türkiye’de krizler vardı. Yani demem o ki sorundur, problemdir bunlar iş hayatında daim olan kavramlar. Siz kendinizi değiştirmezseniz işlerin içinden çıkmak mümkün değil. Kurumsal çalışan ve marka değeri olan firmaların merdiven altı atölyelere göre geleceğe ulaşması daha kolay elbette. Satış sonrası destek eskiden firmaların çoğunda olmayan bir kavramdı. Ama bugün tüketici ürünü seçerken satış sonrası hizmet kalitesine bakar hale geldi. Buda firmalar için ilave bir maliyet demek. Değişime ayak uyduramayan ve tüketicilerin beklentilerini karşılayamayan firmalar yok olmaya mahkumlar.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Ladin Mobilya olarak 2018 yılı hedefleriniz neler? Sektörünüzün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?

 

Sedat Böyük: 2018 yılında ve sonraki yıllarda çalışan sayımızı artırarak istihdama katkı sağlarken diğer taraftan da mağaza sayımızı artırmayı planlıyoruz. Biz her yıl için ortalama %30 büyüme hedefi belirleriz. 2018 yılında da en az %30 büyümeyi istiyoruz ve bu konuda gerekli çalışmalarımızı yürütüyoruz.

 

Türkiye başta inşaat sektörü olmak üzere hızlı büyüyor ve güzel nezih mekanların sayısı gün be gün artıyor. Bu yapılan inşaatlar mobilya sektörü gibi birçok sektöründe büyümesine katkı sağlıyor. Bence gelecek için hiç karamsar olmaya gerek yok. “Karamsar olup haklı mı çıkmak istersiniz? İyimser olup karlı mı çıkmak istersiniz?” diye meşhur bir söz var. Bu sorunun cevabı elbette iyimser olup karlı çıkmaktır. Sorunu dışarda değil içerde çözmek lazım. Benim her yerde kullandığım ve felsefe olarak benimsediğim bir deyim var; “Yenilenmeyen, yenilir”. Bence markalaşarak ve modern çağın gereksinimlerine ayak uydurarak Dünya mobilya pazarından ülke olarak daha çok pay alabiliriz. 

Bu haber 3404 kez okundu