GÜNCEL:

Kayseri’ye Takıyı Sevdiren Kadın: Reyhan Coşkun

Forum Kayseri AVM'de kendi adını taşıyan "Reyhan Coşkun" mağazası ile takı ticareti yapan Reyhan Coşkun, başarılı ve örnek bir kadın girişimci olarak kadınlara rol model oluyor.

1973 Yozgat Çayıralan doğumlu olan Reyhan Coşkun, lise mezunu, evli ve iki çocuk annesi. 1999 yılında Kasseria AVM’de açtığı 16 m2’lik ilk mağazası ile ticaret hayatına başlayan Reyhan Coşkun, gördüğü ilgi üzerine 2008 yılında mağazasını İpeksaray AVM’ye taşıyarak hem mağaza m2’sini büyütmüş hem de kendi ismini tescil ettirerek “Reyhan Coşkun” ismini markalaştırmıştır. Sonrasında Forum Kayseri AVM’nin açılması ile birlikte mağaza sayısını ikiye çıkaran Reyhan Coşkun, 5 yıl boyunca iki mağaza ile hizmet vermeye devam etmiştir. Geçtiğimiz yıl İpek Saray AVM’deki mağazasını kapatan Reyhan Coşkun, halen tek mağaza ve sosyal medya hesabından faaliyetlerini sürdürmektedir. 

 

Reyhan Coşkun girişimciliğe başlama hikayesini şu şekilde özetliyor: “Mağazamı açtığım süreye kadar daha çok evde çocuğum ile ilgilenmekteydim. Ticari bir geçmişim yoktu ve ailem de ticaretle uğraşan hiç kimse bulunmamaktaydı. Ben aslında ev hanımıydım. Hiçbir ticaret geçmişim yoktu. Ancak içimde sürekli bir şeyler yapma isteği vardı. Fırsat buldukça ne yapabileceğime dair araştırmalar yaptım. Düşüncelerimi yakın çevremle paylaştım. Ancak 2000’li yılların başında Kayseri’de bir kadın için girişimcilik çok bilinen bir kavram değildi. Bir gün pencereden dışarıyı izlerken akıp giden bir hayat olduğunu ama benim bu hayatın dışında kaldığımı hissettim. Daha fazla vakit kaybetmek istemiyordum. Mağaza açma fikri kafamda netleşmişti. Çocukluğumdan beri ilgi duyduğum takı ile ilgili mağaza açmak istiyordum. Bir süre mağazamı nerede açacağıma dair piyasa araştırması yaptım.  Oğlumla birlikte gezmeye gittiğim Kasseria AVM’de kiralık bir dükkan dikkatimi çekmişti. Gördüğüm anda burasının benim açmak istediğim mağaza için en ideal yer olduğunu düşündüm ve hiç tereddüt etmeden AVM yönetimi ile görüşmeye gittim. Bana ne iş yapacağımı sorduklarında gümüş mağazası açacağımı söyledim. Bütün detayları ilk görüşmede netleştirdik. Sıra konuyu aileme açmak ve onların rızasını almaya geldi. Başlangıçta konuya olumsuz bakan, bir kadın olarak bu işi yapamayacağımı söyleyen ailem kararımda ısrar etmem sonucunda geri adım attılar ve onların da oluru ile ilk mağazamı açtım. Bir anda farklı bir hayata atılmıştım. İç dünyamda bu sürece kendimi hazırlamıştım ancak mağazamın açılışı ile birlikte çeşitli zorluklarla karşılaştım. AVM çalışma şartları çok ağırdı. Aileme zaman ayıramıyordum. Mağaza işletmeciliğinin güçlükleri ile karşı karşıya kalmıştım. Düşük bir sermaye ile işe başlamıştım ve sürekli ödemelerle uğraşıyordum. Ancak asla yılmadım ve işimin beni mutlu eden yönlerine odaklandım. 16 m2’lik mağazam bana yepyeni ufuklar açmıştı. Kendimi geliştirmek için sürekli araştırmalar ve seyahatler yaptım. Şehrimizin çok büyük teveccüh ve ilgisi beni daha da cesaretlendirdi. Geriye dönüp baktığımda acısı ve tatlısı ile 20. Yılımıza gireceğiz. Bugün Kayseri’nin en büyük AVM’sinde ismimizin ulusal markalar ile yan yana yer alması benim için gurur verici bir sonuç. Çalışmanın, işinizi sevmenin ve hep en iyi hizmeti vermeye gayret etmenin sonuçlarını aldığımızı düşünüyorum".

 

Mağazamızda tamamı kendi tasarım ve tercihlerimizden oluşan gümüş ve doğal taş takılar satıyoruz. Anlaşmalı olduğumuz atölyelerde kendi tasarımlarımızı imal ettiriyoruz. Trend ürünleri yakından takip ediyoruz. Türkiye’de gündemde olan ürünleri eş zamanlı müşterilerimizin beğenilerine sunuyoruz. İşimizin en zor tarafı sektörün sürekli olarak kendini güncellemesidir. Bu sebeple sürekli yenilikleri takip etmek zorundasınız. Mağazamızdaki binlerce ürünün tamamını ben seçiyorum. Kaliteli ve herkesin kullanabileceği özelliklere sahip olması, ürünlerimizin en belirgin özelliği. Mağazamıza ilave olarak bir süredir İnstagram hesabımızdan da ürünlerimizi tüm Türkiye’nin beğenisine sunmaktayız.

 

4 yıldır TOBB Kadın Girişimciler Kurulunda İcra Kurulu Üyesi olan Reyhan Coşkun, “Çalışmaya istekli ve bir konuda becerisi olan kadınlarımızı cesaretlendirip iş hayatına dahil edebilmek için yoğun çabalar sarf ediyoruz. Aslında benim yaşam hikayeme benzer hikayeler için çalışıyoruz. Nitekim zaman içerisinde birçok kadın girişimci çok büyük başarılara imza attılar. Burada en önemli husus beceri ve yapabileceğinize dair inanca sahip olmanız. Aksi takdirde birçok ticari girişim maalesef olumsuz sonuçlanmakta ve buda hem ekonomiye hem de kişilere zarar vermektedir. Birde yeni bir iş yeri açmayı düşünenler mutlaka pazarda olmayan veya var olanlardan farklı bir yapıya sahip olan bir iş fikrine sahip olsunlar. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak bir seminere davet edilmiştik. İletişim Fakültesi öğretim görevlilerinden Füsun Acar hocam beni salona taktim ederken “Altın memleketine gümüşü sevdiren kadın” şeklinde bir ifade kullanmıştı. Bu ifade çok hoşuma gitmişti. İfade etmek istediğim şey tam olarak bu: Farklı Olmak” şeklinde konuştu.

Bu haber 6481 kez okundu