GÜNCEL:

Gülsan & Meysu: Kayseri’den Dünya’ya Açılan Bir Gıda Devi

Kayseri’nin en önemli ve köklü gıda firmalarından olan Gülsan & Meysu gıda Yönetim Kurulu Üyesi Osman Güldüoğlu ile hem firmalarına dair hem de sektörlerine dair bir röportaj gerçekleştirdik. Dünya’nın yaklaşık 60 ülkesinde ürünleri satılan Gülsan & Meysu, başta Kayseri olmak üzere Türkiye’nin gururu.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Osman bey, kendinizi okuyucularımız için kısaca tanıtabilir misiniz? 

 

Osman Güldüoğlu: 1978 yılında Kayseri’de doğup büyüdüm. İlk okul, orta okul ve lise öğrenimimi Kayseri’de, üniversite öğrenimimi ise Bilkent Üniversitesinde tamamladım. Öğrenim hayatım bittikten sonra Gülsan & Meysu grup şirketlerinden olan Meybuz Gıda A.Ş. firması bünyesinde Genel Müdür olarak görev yapmaya başladım. Bunun yanı sıra Gülsan, Meysu ve Meybuz şirketlerinin dış ticaret müdürlüğü görevi yaptıktan sonra son olarak Meysu Gıda A.Ş. ‘nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak görevime devam etmekteyim.  Gülsan & Meysu bir aile şirketidir. Bende üçüncü kuşaktan ailenin ferdiyim.  Aynı zamanda Kayseri Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Slovakya Fahri konsolosu olarak da görevimi ifa etmekteyim. Fransızca ve İngilizce dillerini bilmekteyim.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Gülsan Gıda’nın tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Osman Güldüoğlu: Gülsan Gıda dedemiz tarafından temelleri 1948’de atılan bir gıda sanayisi kuruluşudur. 1948’de şekerleme ve türevleri ile üretim gerçekleştiren daha sonra 1985 de Kayseri Organize Sanayi’de modern tesislerine geçerek günümüzdeki halini almıştır. Şimdilerde Türkiye’nin her köşesinde ürünleri tüketilen bir firma olmakla birlikte dünyanın da 50 ye yakın ülkesine satış yaptığımız için gurur duyduğumuz aile şirketi diyebilirim.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Tesisleriniz hakkında ve çalışan sayınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Osman Güldüoğlu: Grup şirketlerimizin tamamını düşünecek olursak yaklaşık 450 -500 civarı çalışanımız var. Bu sayı yaz aylarında meyve işleme vb gibi dönemsel işler olduğunda artabiliyor. Tesislerimiz dünyadaki son teknolojiyi kullanan, hijyenik ve steril koşullarda üretim yaptığımız, Dünya’da az sayıda şirketin alabildiği BRC belgelerine sahip, ciddi üretim hacmi barındıran kapasiteye sahiptir.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Gülsan Grup bünyesinde faaliyet gösteren firmalarınız ve üretimleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Osman Güldüoğlu: Grup bünyesinde Gülsan Gıda başta olmak üzere, Meysu, Nevbağ, Meybuz, Meysu Outlet gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren şirketlerimiz bulunmaktadır. Bildiğiniz üzere Gülsan Gıda; reçel, helva, tahin, kakaolu fındık kreması, süt ürünleri gibi gıda ürünlerini üretiyor. Meysu; gazlı ve gazsız içecekler, enerji içeceği, soğuk kahve gibi ürünleri üretiyor. Nevbağ; sirke, nar ekşisi, şalgam vb fermente ürünleri üretiyor. Meybuz’ da işlediğimiz meyvelerimizi muhafaza etmek için soğuk hava deposu olarak kullanmaktayız. Meysu Outlet ise alışveriş merkezi olarak gayrimenkul yatırımlarımızdan biridir.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Üretimde kullandığınız hammaddelerinizi nerelerden ve nasıl temin ediyorsunuz?

 

Osman Güldüoğlu: Üretimde kullandığımız ana girdimiz olan meyvelerimizi Türkiye’nin en kaliteli meyvelerini seçerek alıyoruz. Diğer hammaddelerimiz ise firmaların dünya genelinde geçerliliği bulunan sertifika ve belgelere sahip olup olmadığına bakarak hammaddelerimizi tedarik ediyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Gülsan Gıda ve Meysu olarak ürünlerinizi yurtdışına da ihraç ediyorsunuz? Toplam kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? İhracatınızın genel cironuzdaki payı nedir?

 

Osman Güldüoğlu: Bu sayı her yıl değişkenlik gösterse de yaklaşık 50-55 ülke civarına ürünlerimizi ihraç ederek Türk markası bilincinin oturmasına katkı sağladığımızı söyleyebilirim. İhracatımızın genel ciro payı yaklaşık %10-15 seviyelerinde.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Ar-Ge faaliyetlerinizi hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç kişilik bir Ar-Ge ekibiniz var ve yeni bir ürün üretirken nelere dikkat ediyorsunuz?

 

Osman Güldüoğlu: Bu konuda mütevazi olamayacağım çünkü çok ciddi bir Ar-Ge ekibimiz var. Ciddi Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Her gün yeni ürünler ile ilgili denemeler ve mevcut ürünlerimizi sürekli iyileştirme kapsamında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu sebeple Ar-Ge personeli diye adlandıracağımız yaklaşık 15-20 kişilik ekibimiz bulunmaktadır. Ayrıca bazı hususlarda danışmanlık hizmeti de almaktayız. Yeni ürün üretirken öncelikle insan sağlığına herhangi bir zararı olmamasına, kendimizin içebileceği bir ürün olmasına ve sofralarımıza girmeden önce herhangi bir bozulma yaşanmamasına dikkat ederek ürün tasarlıyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Firmanızın 2018 yılı için genel hedefleri neler? Yeni yatırım planlarınız var mı?

 

Osman Güldüoğlu: 2018 yılı için hedeflerimizi belirledik. Büyüme olarak her yıl ciddi bir organik büyüme elde ettik. Bu yılda aynı şekilde doğrusal büyüme değil, ivmelenen bir büyüme hedefliyoruz. KPI’larımızı kontrol ederek ara dönemlerde büyüme oranlarımıza hâkim olabiliyor ve hedeflerimizi güncelleyebiliyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sektörünüzde yaşadığınız genel sıkıntılarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Osman Güldüoğlu: Tüketicilerin kamuya mal olmuş bazı şahısların sözlerine doğruluğuna bakmadan inanması bizleri bazen üzebiliyor. Çünkü tüketilen birçok üründe bahsedilen şeker vb. ana hammaddeleri kullanılıyor fakat iş içecek ve kahvaltılık gruba gelince bu ciddi bir problem gibi görülebiliyor. Ayrıca bu konularla ilgili ehliyet sahibi olmayan bazı kimlikler ekonomik tetikçi edasıyla açıklama yapması sektörel anlamda bütün oyuncuları ciddi etkileyebiliyor. Benim tüketicilere acizane tavsiyem konuyu kendilerinin araştırıp ona göre karar vermesi diyebilirim.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kayseri’de çok fazla gıda üreticisi firma yok. Sizce bu durumun nedenleri neler ve Kayserililer Kayseri’nin markalarına yeterince sahip çıkıyorlar mı?

 

Osman Güldüoğlu: Gülsan ve Meysu markaları olarak, geçmişte olduğu gibi gelecekte de öncü rolümüzü devam ettirmek için teknoloji ve inovasyon takibi ile yenilikçi ve öncülük firmalarımızın bir geleneği haline gelmiş ve bu yolda emin adımlarla ilerlemeye devam etmekteyiz. Bunun son derece bilincinde olan Kayseri halkı tüm dünyanın tanıdığı Gülsan ve Meysu markalı ürünlerini tüketicilerimizle buluştururken, Dünyada, ülkemizde ve şehrimizde söz sahibi olan Gülsan & Meysu markaları ürünlerini geliştirirken en büyük desteği değerli tüketicilerimizden, çalışanlarımızdan ve Kayseri halkından almaktayız. Kayserili hemşerilerimiz marklarına sonuna kadar destekte bulunmaları biz üreticileri de mutlu ediyor.

 

Gülsan & Meysu Ailesi’ne değer katan herkese, çalışma arkadaşlarıma, müşterilerimize, tüm stratejik iş ortaklarımız, bayilerimize ve Kayseri halkına teşekkür ediyorum.

Bu haber 4981 kez okundu