GÜNCEL:

Cemal Dener: “2023 Yılında Toplam Ciro Hedefimiz 500 Milyon Dolar”

Kayseri Sanayisinde sektör çeşitliliğinin azlığı tüm iş dünyasının ortak kaygısı. Hele ki katma değeri yüksek ürün üreten firma ve tesis sayısı bir elin parmakları kadar. Bu sayımızda Kayseri’de ürettiği makineleri toplamda 86 ülkeye ihraç eden, Sac İşleme Makinelerinde Dünya’daki en büyük iki firmadan birisi olan Dener Makine CEO’su Cemal Dener ile özel röportaj yaptık. Cemal Dener, 2016 yılında bünyelerine katmış oldukları Taksan fabrikası ile ilgili son derece önemli bilgiler paylaştı bizimle. Kayseri iş dünyasına ciddi katkılar sağlayacak bu önemli yatırımla ilgili Cemal Dener’den almış olduğumuz bilgiler bizleri heyecanlandırdı. Röportajımızı okurken aynı heyecanı sizlerin de yaşayacağınızı umuyoruz.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Cemalbey, kendinizi okuyucularımız için tanıtabilir misiniz lütfen?

 

Cemal Dener: 1978 Kayseri doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Kayseri’de tamamladım. Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Okuldan mezun olduktan sonra 2000 yılında iki yıllık süreyle Amerika’da Georgetown Üniversitesi’nde dil eğitimi aldım. 2002 yılında da aile işletmemiz olan Dener Makina’da çalışmaya başladım.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Firmanızın tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Cemal Dener: Babam Mustafa Dener, 1974 yılında 60 m2’lik küçük bir dükkanda tornacı olarak Dener Torna şahıs işletmesi ile Dener Makina’nın temellerini atıyor. Babam Mustafa Dener, bilgiye, tecrübeye ve eğitime çok önem veren bir işletmeci olduğu için iş hayatı boyunca hep mühendislerle çalışmış. 1988 yılında Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde Dener Makina ünvanı ile şirketleşilerek Türkiye’de yapılmayan şeker fabrikalarına yönelik pancar boşaltma makinaları, sac işleme makinaları gibi özel makinaların imalatını yapmaya başlıyor firmamız. Bugün Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 8.Caddede yer alan 30.000 m2 kapalı alana sahip fabrikamızda faaliyetlerimize devam ediyoruz. Firmamızda toplam olarak 310 kişi istihdam ediliyor. Bu 310 kişinin yaklaşık 100 civarı mühendis kadrosu.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Dener Makina olarak toplamda kaç çeşit makine üretimi yapıyorsunuz?

 

Cemal Dener: Firmamız özellikle Fiber Lazer Kesim, Servo Elektrikli Abkant Pres, Hidrolik Abkant Pres, Hibrit Abkant Pres, Giyotin Makas ve Plazma Kesim Makineleri üretmektedir. Toplamda 6 çeşit makine üretimimiz var. Bu 6 çeşit makinenin de kendi alt çeşiti olarak toplam 400 civarında türü var. Yıllık toplam 700 civarında makine üretimimiz oluyor. Hedefimiz 2023 yılında Taksan yatırımımızın faaliyete geçmesi ile birlikte yıllık toplam 5.000 makine üretimi. Sac işleme makinelerinde yani Servo Abkant’lar konusunda Dünya’da iki önemli üreticiden birisi konumundayız. Ürettiğimiz makineleri %85 ihraç ediyoruz. Toplamda 86 ülkeye ürettiğimiz %100 Türk malı olan makinelerimizi gönderiyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Makine imalatı zor ve meşakkatli bir iş. Ciddi bir Ar-Ge birimi ve mühendis kadrosuna sahip olduğunuzu biliyoruz. Biraz bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Cemal Dener: Şu anda Ar-Ge birimimizde toplam 27 kişilik bir ekibimiz var. TUBİTAK Projelerimiz vb gerçekten çok iyi bir seviyede. Ar-Ge Merkezi olmak için gerekli çalışmalara da başladık. Aslında daha önce de Ar-Ge Merkezimizi faaliyete geçirebilirdik. Kadromuzda ve altyapımızda sıkıntımız yok. Taksan yatırımından dolayı yeni yerimize geçmeyi beklediğimiz için bu süreci biraz ağırdan aldık. Ama 2018 yılı içerisinde yeri yerimize geçmemizle birlikte Ar-Ge Merkezimizde resmi olarak faaliyet göstermeye başlayacak.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sizin de belirtmiş olduğunuz gibi 2016 yılında Türkiye’nin en önemli sanayi tesislerinden olan Taksan’ı bünyenize kattınız. Yatırım fikri nasıl ortaya çıktı? süreç nasıl gelişti? Taksan yatırımı hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

 

Cemal Dener: Biz İncesu Organize Sanayi Bölgesine yeni bir fabrika yatırımı düşünüyorduk. Arsamızı aldık, düzeltmelerini yaptık, tam yatırıma başlayacakken Taksan’ın İflas Masası’ndan satılacağını öğrendik. Geçmişi olan köklü bir tesis olarak Taksan bize yatırım için daha cazip geldi. 14 Temmuz 2016’da İflas Masası’ndan ilk ihalesi yapıldı. Ertesi gün sizlerin de bildiği gibi 15 Temmuz darbe girişimi yaşandı. Ülke olarak o tarihlerde zor ve karmaşık bir süreç geçirdik. Yatırım için hiç de uygun olmayan zor zamanlardı. Ama Yönetim Kurulu Başkanımız Mustafa Dener, bu yatırımın bizim için çok önemli olduğunu, ülkenin bu en zor günlerinde bizim de ülke ekonomisini bu yatırım ile katkıda bulunmamız gerektiğini belirterek bu yatırımın gerçekleşmesini sağladı. Aslında Taksan’ı ihaleden almak en kolay kısmıydı. Esas zor olan kısmı ise yıllardır bakımsızlığa terk edilmiş bu devasa tesisin bakım, onarım çalışmaları oldu. Tesisin sadece camlarının yenilenmesine 1 milyon TL para harcadık. Vinç yolları çalınmış, kablolar sökülmüş yani tam bir enkaz halindeydi tesisler. Taksan’ın toplamda 1.000.000 m2 arazisi var. 127.000 m2 kapalı alanı mevcut. İçinde lojmanları var, 142 dairesi, 17 villası, 48 odalı da küçük bir butik oteli var. Zamanında rahmetli Necmettin Erbakan hoca toplamda 871 milyon dolarlık yatırımla yapmış bu tesisi. Balkanların en büyük takım tezgahı üreticisiymiş o zamanlar.

 

Biz şu an için 60.000 m2 kapalı alanın tadilat çalışmalarını tamamladık ve Allah nasip ederse 2018 yılı mayıs ayında tam faaliyete geçeceğiz burada. Ya 7. Ayda yada 9. Ayda Taksan için bir açılış yapmayı düşünüyoruz. Hedefimiz 2023 yılında Taksan’da 5.000 makine üretebilmek. Toplam ciro hedefimiz ise 500 milyon dolar.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: 2023 yılına kadar sürekli yatırımlarınıza devam edecek gibi görünüyorsunuz. Başka ne gibi yatırım planlarınız var?

 

Cemal Dener: Takım tezgahı üretirken ve montaj işleme makineleri üretirken bazı parçaları yurt dışından ithal ediyoruz. Biz bu parçaları da yerli ve milli üretime dahil etmek için yatırımlar yapacağız. Taksan’daki mevcut dökümhaneyi 2019 yılında yeniden revize ederek 2020 yılında faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Toplamda yapacağımız yatırımın tutarı 122 milyon dolar. Dener Makine yıllık ortalama %35 civarında büyüyen bir şirket. Taksan’ında tam olarak faaliyete geçmesiyle birlikte büyüme hızımız artacak ve 2023 yılında toplam ciro hedefimiz olan 500 milyon dolara ulaşacağız.

Bu haber 7768 kez okundu