GÜNCEL:

KAYMOS, Kayseri Mobilya Sektörünün Sesi Olacak

Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (KAYMOS) yapılan olağanüstü seçimlerinde dernek başkanlığına Tuncay Sabuncu seçildi. Sayın Sabuncu ile yeni dönemde planladıkları çalışmalar ve Kayseri Mobilya sektörüne dair detaylı bir röportaj gerçekleştirdik.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Tuncay Sabuncu kimdir? Kendiniz hakkında okuyucularımıza bilgi verebilir misiniz?

 

Tuncay Sabuncu: 1968 Kayseri doğumluyum. 4 çocuk babasıyım. Metin Metal ünvanı ile dış ticaret, inşaat ve hammadde alım-satımı konularında faaliyet gösteriyorum ve uzun yıllardan bu yana ticaret hayatının içerisinde yer alıyorum.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: KAYMOS’un yeni genel başkanı siz oldunuz. Öncelikle tebrik ederiz sizi ve görevinizde başarılar dileriz. KAYMOS’a başkan olma fikri nasıl oluştu? Süreç nasıl gelişti?

 

Tuncay Sabuncu: Ben önceki yönetimde yönetim kurulu üyesiydim. Son 4-5 aydır yönetimle fikir ayrılığı yaşamaya başladık. Bir takım yanlış bulduğum yönetim uygulamalarını defalarca yönetim kurulu toplantılarında dile getirdiğim halde, “üyeler halinden memnun, her şey yolunda, sen hüsnü kuruntu yapıyorsun” denilerek dikkate alınmadı söylediklerim. Bunun üzerine ben yönetime top yekün istifa etmeyi önerdim. Bu önerim kabul görmedi. Peki o halde sizler kalın ben istifa edeyim dedim. Bu önerimi de kabul etmediler. Hal böyle olunca bir yol ayrımına gelmiş olduk. Ya mevcut durumu tasvip ederek yolumuza devam edecektik ya da kendi fikir ve projelerimizi ortaya koyabilmek için bir seçim ortamına girecektik. Şartlar ikinci şık olan seçim ortamına bizi götürdü. Bu süreçte KAYMOS üyelerinin tamamı benim başkan olmak gibi hırsım, hedefim ve derdim olmadığını gördüler. Ben karşı listede bulunan 3 farklı arkadaşımıza bile başkanlık teklifinde bulundum. Listelerde yer almayan bu görevi layıkıyla yapabileceğini düşündüğüm 5-6 arkadaşımıza da yine başkanlık teklifinde bulundum. Seçimlere bir ay kalana kadar hiçbir şekilde adaylığımı açıklamadım. Ancak seçimler için başkan adayı çıkmadığını görünce konuştuğumuz ve görüştüğümüz sanayicilerimiz, “bu yola sen çıktın sonunu da senin getirmen uygun olur” şeklinde görüş belirtince bende başkan adaylığımı açıkladım. O güne kadar yönetim kadrosu bile oluşturmamıştım. Hızlı bir şekilde yönetim kadromuzu oluşturup seçimlere girdik. Genel kurulda da delegelerimizin çoğunluğunun teveccühleri ile KAYMOS başkanlığına seçilmiş oldum.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Güncel olarak KAYMOS’un ne kadar üyesi var? Kayseri mobilya sektöründe ki üreticilerin ne kadarını temsil edebiliyorsunuz dernek olarak?

 

Tuncay Sabuncu: Biz seçime 102 üye ile girdik. Aradan çok fazla zaman geçmemiş olmasına rağmen bu sayıyı günümüz itibari ile 150 civarına çıkardık. Zaten bizim ilk hedefimiz üye sayısını artırmak yönünde faaliyetlerde bulunmak. Çünkü bizler derneğiz nihayetinde ve gücümüz üye sayısına bağlı. Ne kadar çok kişiyi temsil ederseniz önemsenmeniz ve dikkate alınmanız o oranda artıyor. Gerçi biz 150 üyeye sahibiz ama üyelerimiz bünyesinde oldukça fazla sayıda kişi istihdam ediliyor. Bu 150 firmada toplam çalışan sayısı yaklaşık olarak 10 bin kişi. Ama istihdam ölçeğine bakmıyor resmi kurum ve kuruluşlar. Temel baz alınan kriter üye sayısı. Hedefimiz 2018 yılını 300 üye ile tamamlamak. Etkin ve sözü geçen bir dernek olabilmemiz için bir an evvel üye sayımızı artırmak zorundayız.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Mobilya sektöründe Kayseri’nin diğer illerle olan rekabetini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Tuncay Sabuncu: Ben seçildiğimiz günden beri ziyaret ettiğimiz her kurum ve kuruluşta dile getiriyorum bu hususu burada size de beyan etmek isterim. Türkiye’de Kayseri ile rekabet edebilecek ikinci bir şehir yok. Rekabet kelimesi bile başlı başına Kayseri için bir ayıp. Başka şehirlerin isimlerinin zikrediliyor olması bizlerin haddinden fazla gereksiz mütevazi olmamızdan kaynaklanıyor. Biz o kadar mütevazi davranıyoruz ki rakip diye bahsi geçen kişiler kendilerini dev aynasında görüyorlar. Kapalı alan, üretim kapasitesi, ihracat rakamları, istihdam oranları vs gibi kriterleri topladığımız da Kayseri’ye en yakın şehir Kayseri’nin %50 daha aşağısında yer alır. Sadece İstikbal grubu şirketlerinin kapalı alanı bize rakip olarak öne sürülen illerin toplamından daha fazla gelir. Türkiye’nin mobilya sektöründe bilinen ilk 20 firmasının 15 tanesi Kayseri firması. Dediğim gibi Türkiye mobilya sektörünün %50’si sadece Kayseri firmalarından şekilleniyor. Ama kalan %50’lik kısmı da inanın ki Kayseri şekillendiriyor. Kayseri aynı zamanda sektör için önemli bir hammadde merkezi. Kumaş, yay, sünger vb mobilya malzemelerini de rakip olarak isimlendirilen şehirlerin firmaları bizim üreticilerimizden temin ediyorlar. Herkes Kayseri’yi mobilya şehri olarak biliyor ama göz ardı edilen en önemli husus Kayseri tüm Türkiye’deki firmaların mobilya malzemeleri tedarikçisi. Türkiye’deki birçok ilçenin nüfusundan daha fazla kişiyi firmalarımız istihdam ediyorlar. Biz kendi gücümüzü doğru kullanıp kendimizi doğru anlatamadığımız için ikinci planda kalıyoruz. Bizim başka şehirlerle veya ilçelerle bir kavgamız yok. Biz bizde olanı yani gücümüzü ortaya koyalım o yeterli olacaktır.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Anladığım kadarı ile sizin yönetiminizde KAYMOS tevazudan vaz geçip, daha agresif bir tavır sergileyecek ve Kayseri mobilya sektörünün hak ettiği yere gelmesi için gerekli her çalışmayı yapacak. Neler yapmayı planlıyorsunuz?

 

Tuncay Sabuncu: Biz yine abartıya kaçmayı düşünmüyoruz ama var olanı bir şekilde insanların dikkatini çekecek şekilde ortaya koymamız gerekiyor. Şu an için kendi üyelerimiz dahilinde bir çalışma başlattık. Üyelerimizin kapalı alan, istihdam ve ihracat rakamı verilerini topluyoruz. Yani mevcut büyüklüğümüzü rakamsal olarak ortaya sağlıklı bir şekilde çıkaracağız. Bu verileri temin ettiğimizde gittiğimiz ve muhatap olduğumuz her yerde bu verileri paylaşacağız. Bu verilerle fuarlara gidip yer ve konum temin etmemiz daha kolay olacak. Eğer bizden daha büyük olduğunu iddia eden birileri olursa “Sizde getirin verilerinizi ortaya koyun. Rakamlarınız bizden üstünse biz, bize layık görülecek yerlere razı oluruz. Yok eğer bizim verilerimiz sizinkilerden üstünse biz hakkımız olan yerleri talep ediyoruz fazlasında gözümüz yok” diyebiliriz.

 

Seçildiğimiz günden beri şehrimizdeki kurum ve kuruluşların temsilcilerini ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerde yöneticilerimizden bize destek olmalarını, bizim gücümüzün yetmediği ve aklımızın ermediği konularda elimizden tutarak bize ağabeylik yapmaları gerektiğini söylüyoruz. Bu şehir mobilya sektörünün kalbi. Bu sektör bu şehir için en büyük gelir kapısı. Ama mobilyanın başkenti diye başka bir şehir gündeme geliyor. Kayseri oldu bitti Türkiye’nin doğuya açılan kapısıdır. Doğuya giden mobilyanın tamamı buradan gider. Son yıllarda yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ile batı illerinde de ürünlerimiz tercih edilir hale geldi. Bizlerde kendimizi geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Şehir olarak bu davaya sahip çıkmaya ihtiyacımız var. Birliktelik konusunda ortak hareket etme konusunda bir olma birlik olma konusunda bugüne kadar aksadık maalesef. Ama bundan sonra inşallah bu birlikteliği bu şehirde sağlayamaya çalışacağız.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Diğer illerin Kayseri’nin önüne geçtiği en önemli kulvar bugüne kadar tasarımdı. Ama artık tasarımda da Kayseri’de ciddi yatırımlar söz konusu. Siz tasarım konusunda Kayseri’yi nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Tuncay Sabuncu: Bizim firmalarımız seri üretim modeline uygun bir kurguya sahip oldukları için üretim bandının sürekli değiştirilmesi ve sürekli yeni ürünler üretilmesi firmalarımızı çok zorlayıcı bir unsur. İnegöl mobilyası olarak adlandırılan üreticilerin birçoğu atölye tarzı işletmeler. Anlık kıvrak manevralarla sürekli yeni ürünler üretebiliyorlar. Ama onların üretmiş olduğu bu ürünler rakamsal olarak çok az sayıda. Bugün ürettiği üründen yarın vazgeçip yerine başka bir ürünün üretimine geçebiliyorlar. Biz seri üretim yaptığımız için, makinanın durdurulması, buna uygun ebatlamanın yapılması, hammadde tedarik edilmesi öyle kolay olmuyor. Ama sizin de belirtmiş olduğunuz gibi tasarım konusunda firmalarımızda ciddi gelişmeler yaşanıyor. Biliyorsunuz ki Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüzde Tasarım Merkezi kuruldu. Firmalarımız bu tasarım merkezini kullanmaya başladılar ve oldukça özgün ürünler ortaya çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Tasarımın mobilyada ki öneminin artık şehir olarak farkındayız. Gelecekte çok daha güzel ve özgün ürünler ortaya çıkacağına olan inancım tam.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Peki başkanım KAYMOS olarak sektörün sözcüsü durumundasınız. Mobilya sektörünün güncel olarak yaşadığı problemler hakkın da bilgi verebilir misiniz?

 

Tuncay Sabuncu: Kullanılan hammadde düzenli olarak zamlanıyor. Bu büyük bir sıkıntı. Lakin bundan daha da büyük olan sıkıntı zamlar nedeniyle meydana gelen fiyat farklarını firmalarımız ürünlerine yansıtamıyorlar. Hiçbir akaryakıt istasyonu benzine zam geldi diye şikayet etmez. Çünkü gelen zammı olduğu gibi ürün satış fiyatına yansıtır. Bizim hammaddeye gelen zamları ürün fiyatlarına yansıtmamamızın temel nedeni ise rekabet. Büyük gruplar hem entegre tesislere sahip oldukları için hem de tedarik noktasında toplu ve daha uygun fiyatlı hammadde satın aldıkları için fiyat farklarını cüzi seviyelerde tutarak sürümden kazanma politikası yürütüyorlar. Rekabettin gerisinde kalmamak için daha küçük ölçekli firmalarımızda bu fiyat farklarını mecburen ürünlerine yansıtamıyorlar. Bu firmalarımız büyük firmaların satış fiyatlarının altına mal satamadıklarından dolayı sorunun üstesinden gelebilmek için vadeyi açıp riskli müşterilere de satış yapmak zorunda kalıyorlar. Bu sefer 13-15-20 ay gibi vadeler telaffuz edilmeye başlanıyor ve bu durumda finansman sıkıntısı meydana getiriyor. Bu sorunun çözülebilmesi için firmalarımızın katma değeri yüksek, farklı ve tercih edilen ürünler üretmesi gerekiyor. Benim seçim konuşmamda söylediğim bir ifade var. Biliyorsunuz büyük önder Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş savaşında “Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır” demiş. Ben de bu sözü “Hattı ticaret yoktur sathı ticaret vardır. O satıh Türk Hava Yollarının gittiği her yerdir” diye uyarladım. Bizim yeni pazarlar yeni müşteriler bularak ufkumuzu her daim geniş tutmamız lazım.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kayserili mobilyacıların dünyaya açılması gerektiğini söylüyorsunuz. Dünyaya açılmak kolay mı sizce?

 

Tuncay Sabuncu: Elbette kolay. Hem de sanıldığında da kolay. Ekonomi Bakanlığı’nın bu anlamda inanılmaz teşvikleri ve yardımları var. Yurtdışı fuar masraflarının yaklaşık olarak %75’ini İhracatçı Birlikleri aracılığı ile devletimiz karşılıyor. Sadece %25 para harcayarak firmalarımız Çin’de fuara katılabilirler. Yurtdışı seyahatlerinde uçak biletlerini de Ticaret Odası finanse ediyor. Devlet ihracatçının önünü açmak için yapabileceği her türlü desteği sağlıyor. Firmalarımıza düşen tek şey harekete geçmek ve dünyayı keşfetmek. Biz bu yeni dönemde KAYMOS olarak Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri, Valiliğimiz ve Belediyelerimizle el ele verip yurtdışındaki fuarlara Kayserili firmalarımızı daha çok götürmek istiyoruz. En yakın Eylül ayında Çin’in Shanghai şehrinde büyük bir fuar var. Oraya Kayserililer olarak deyim yerindeyse bir çıkarma yapmayı planlıyoruz.

Bu haber 2726 kez okundu