Ayhan ÜSTÜN

PAYLAŞ
Facebook
Twitter
LinkedIn

2018 Yılında da Enerjimizi Yenilemeye Devam

Yılın bu ilk sayısında sizlere yenilenebilir enerji kaynaklarından bahsetmek istedim. Yeni yıla yeni enerjiyle girmek hiçte fena olmaz hani. Peki nedir bu yenilebilir enerji?

Güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gel-git ve jeotermal ısı gibi doğal olarak yenilenen doğal kaynaklardan elde edilen enerjiye verilen genel isim yenilebilir enerji.

Yenilenebilir enerji, ülkelerin enerji ihtiyaçlarını yerli kaynaklarla karşılayarak dışa bağımlılıklarının azaltılması, kaynakları çeşitlendirerek sürdürülebilir enerji kullanımının sağlanması ve enerji tüketimi neticesinde çevreye verilen zararların en aza indirilmesi açılarından son derece önemli bir yere sahip. Bugün dünya genelinde tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 20’si yenilenebilir kaynaklardan elde ediliyor. Mevcut durumda fosil yakıtlara olan bağımlılık yüksek düzeyde olmasına rağmen yıllar itibarıyla yenilenebilir enerjinin kullanım oranları giderek artıyor.

Ülkemizde de yenilenebilir enerji alanında önemli ilerlemeler kaydediliyor. 2016 yılsonu itibarıyla Türkiye’nin yenilenebilir enerji toplam kurulu gücü yaklaşık 35 GW olarak hesaplanırken, toplam elektrik üretiminin ise yüzde 35’i yenilenebilir kaynaklar tarafından karşılanıyor. Bu kurulu gücün büyük çoğunluğunu hidrolik enerji oluşturuyor.

Bildiğiniz üzere ülkemizin 2023 vizyon hedefleri mevcut. 2023 yılında elektrik tüketiminin bugüne oranla yaklaşık iki kat artacağı tahmin edilmekte ve elektrik üretiminde kullanılan yenilenebilir enerji payının (hidroelektrik dahil) ise en az yüzde 30 olması hedefleniyor. Türkiye’nin elinde bulunan yenilenebilir enerji potansiyelini daha etkin ve verimli bir şekilde kullanması adına özellikle son dönemde yaşanan olumlu gelişmeler, gelecek hedeflerin gerçekleştirilmesi anlamında katkı sağlamaktadır.

Uzun vadede Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı ve enerji faturasını önemli ölçüde azaltacak olan yenilenebilir enerji, milli gelirden istihdama, yatırım alanlarından çevresel faktörlere, enerji arz güvenliğinden kaynak çeşitlendirmesine kadar birçok alanda da son derece önemli faydalar sağlayacak. Bu sayede Türkiye enerji ticaretinde merkez ülke olmanın yanında enerjide kendi kendine yetebilen bir ülke konumuna gelebilecek.

Gazetemizin bu sayısı için Yahyalı Belediye Başkanı sayın Esat Öztürk ile özel bir röportaj yapma imkanımız oldu. Başkan Öztürk, Yahyalı’nın tam bir enerji üssü haline geldiğini belirtti. Özellikle son birkaç yılda kurulan rüzgar enerji santralleri ile ilçe Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor. Son olarak ilçede Sabancı grubuna bağlı Enerji-Sa firması EPDK’dan almış olduğu ihale neticesinde 65 MGB’lık 26 adet rüzgar enerji santrali yapımına başladı. Kurulan bu santraller hem ülkemize katkı sağlıyor hem de bölgenin gelişmesi açısından oldukça önemli. Yahyalı Belediyesi sadece bu yatırımdan dolayı 3.6 milyon TL gelir elde edecek. Ayrıca santral yapımı için bölge insanı çalışacak ilçede istihdama ilave katkı sağlanacak.

2017 yılında yenilenebilir enerji konusunda ilimizde ciddi atılımlar yapıldı. 2018 yılında da enerjimizi yenilemeye devam etmeliyiz. Hepinize enerjisi bol, sağlıklı ve mutlu yıllar dilerim…

PAYLAŞ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Yazarın Diğer Yazıları