GÜNCEL:

“Tüm Yönleriyle Yalıtım Seminerleri”nin Dördüncüsü Kayseri’de Düzenlendi

İZODER ve Kayseri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işbirliği ile Kayseri’de ‘Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri’ düzenledi.

Radisson Blu Hotel Kayseri'de 19 Nisan Perşembe günü Ravaber ve Terrawool partnerliğinde, Baumit, Bonus, Filli Boya, ForceChem, İzocam ve Ode sponsorluğunda düzenlenen 'Tüm Yönleriyle Yalıtım Semineri-Kayseri', Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Vali Yardımcısı Dr. Nail Anlar, İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Başkanı Levent Pelesen, öğretim üyeleri, mimar ve mühendislerin yanı sıra, kamu, STK ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

 

Seminerin açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Küresel ısınmanın etkisi ile artık binaları ısıtmanın yanı sıra soğutma da çok önemli bir hale geldi. Bizim en fazla enerji giderimiz ısıtma ve soğutma nedeniyle oluyor. Öyle şehirlerimiz var ki, buralarda sadece 3 ay kış yaşanıyor, diğer aylarda sıcak bir iklime sahip. Bu durumda binalarımızı yalıtmak için yalnızca ısıtma amacı gütmeyeceğiz, soğutmayı da hesap ederek projelerimizi yapacağız" diye konuştu.

 

Mevcut binalarda yapılabilecekleri değerlendirmemiz lazım

 

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, ‘Su Yalıtımı Yönetmeliği’ni de hatırlatarak, “Yeni binalarımızda su yalıtımı yapılıyor ancak mevcut binalarda neler yapılması gerektiğini tartışmamız, değerlendirmemiz lazım. Bakanlık olarak bütün şehirlerdeki binaların tamamının envanterini çıkaracağız. Bu binaları da dayanıklı hale getirmemiz lazım” dedi. Öztürk, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ses ve yangın yalıtımı da olmazsa olmaz yalıtım uygulamalarımız arasında. Isıtma, soğutma, su, ses, yangın yalıtımına bütüncül bakılarak projelendirme yapılmalı.”

 

Kayseri gibi karasal iklimin olduğu yerde yalıtım daha da önem kazanıyor

 

Yalıtım konusuna belediye olarak hassasiyetle yaklaştıklarını belirten Kayseri Büyükşehir BelediyeBaşkanı Mustafa Çelik, “Yalıtım ülkemiz için çok önemli. Kayseri gibi karasal iklimin hakim olduğu, gece ile gündüz sıcaklık farklarının çok yüksek olduğu bir şehirde yalıtım daha da önem kazanıyor. Belediye olarak, bu konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz” dedi.

 

Tüm yalıtım branşları hak ettiği önemi görmeli

 

Ülke genelinde yalıtım bilincini artırmak, kamu ile sektör temsilcilerini buluşturmak, vatandaşlara çözüm önerileri sunmak amacıyla Anadolu’ya yöneldiklerini belirten İZODER Başkanı Levent Pelesen, "Son yasal düzenlemeler, yalıtım sektörünün gelişimine ivme kazandırdı. Sektörümüzün yıllardır beklediği 'Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği ve Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik' İZODER çalışanlarının yıllar süren emek ve katkıları ile ülkemize kazandırıldı. İki yönetmelik de İZODER’in her platformda vurguladığı vatandaşlarımızın güvenli, sağlıklı konforlu binalarda yaşama hakkına hizmet edecek hayati önemde yönetmeliklerdir. Elbette eksiklikler, düzeltmeler olacaktır ancak önemli olan, sektörün bir nirengi noktası kazanmasıdır. Ayrıca Bakanlığımızın bize verdiği görev ve yetkiyle Su ve Ses Yalıtımı Yönetmelik Kılavuzlarının yazılması için de çalışmaları başlattık. Kılavuzların da doğru yalıtım uygulamaları için sektöre katkısı büyük olacaktır" diye konuştu.

Bu haber 2192 kez okundu