GÜNCEL:
Ali DURAN

Ali DURAN

Silikon Vadisinde Yer Edinebilmek

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan “Silikon Vadisi”, eyaletin kuzeyinde bulunan San Francisco vadisinin bir parçası olan San Jose vadisine verilen bir isim. Büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan vadi, bu ismi bölgede yoğun olarak üretim ve geliştirme faaliyetinde bulunan silikon çip üreticilerinden almakta olup tarihsel gelişim süreci ile birlikte “Silikon Vadisi”, yüksek teknoloji ile ilgili sektörleri ifade etmek için kullanılan bir ifade şeklini almıştır. Teknoloji alanında gelişmelere büyük katkı sağlayan bölge, ekonomik gelir düzeyi yüksek çalışan kesime hitap eden yerleşim olarak da biliniyor ve Apple, Google, Sun, Intel, General Elektrik, YouTube, HP gibi dünya devi şirketleri bünyesinde barındıran bölge çalışanlarının ortalama gelirlerinin 120.000 Dolar civarında olduğundan söz edilmekte.

Teknoloji üretim merkezi olarak anılan bölgede, Yıldız Teknik Üniversitesi liderliğinde Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi konsorsiyumunda hazırlanan Uluslararası Kuluçka Merkezi Projesi ile ülke olarak yerimizi almış bulunmaktayız. KOSGEB’in Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı’ndan destek almaya hak kazanan proje için KOSGEB, 5 yıl süreyle toplamda 3.850.000 Dolar destek verebilecek. Teknolojik gelişmelerin yaşandığı ve yeni buluşların doğduğu yer olan “Silikon Vadisi”, şüphesiz Türkiye için de dünyaya açılmamıza ivme kazandıracak bir nokta olma niteliği taşıyor. 5 üniversitemizin güçlerini birleştirerek oluşturduğu konsorsiyum tarafından gerçekleştirilen faaliyetler arasında, otonom robotlar, simülasyon, sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut bilişim, akıllı kentlerin oluşumu, akıllı fabrikalar, artırılmış gerçeklik ve büyük veri gibi ana Ar-Ge konularında ülkemizde gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlarda yer alması, ihracatın arttırılması, yerli teknoloji yoğun başlangıç işletmelerinin gelişmiş girişimcilik ekosistemleri içerisinde yer alması için gerekli çalışmalar yer almaktadır.

Çoğunluğu bilişim sektöründe yer alan 700 civarı işletmeyi ve Türkiye’nin en büyük kuluçka yapılarını bünyesinde barındıran bu konsorsiyum, “Silikon Vadisi” içerisinde yüksek teknoloji üretmek ve dünya pazarında yer almak için önemli bir yatırım. Türk işletmelerinin olgunluk seviyesinin endüstri 2.0 ile 3.0 arasında olduğunu göz önüne aldığımızda, bu girişim ülke olarak endüstri 4.0’ı yakalayabilmemiz adına çok büyük bir hamledir. Henüz 2010 yılı başlarında dünyanın en büyük şirketleri enerji şirketleri iken bugün dünyanın en büyük şirketleri artık teknoloji şirketleri ki bu değişimin sebebi de aslında “Silikon Vadisi” ve vadide performans gösteren beyinlerdir. Dünya teknolojisini bu derecede etkileyen topluluğun arasında Türk beyinlerinde sayılarının artması ve ülkemize katma değer sağlaması için bu tarz yatırımların önemi çok büyük.

İşletmelerin uluslararası pazarlara girişini kolaylaştırmak amacıyla; teknik, yönetimsel, hukuki ve hedef ülkede satış imkanları sağlayacak profesyonel ağlara erişim hizmetleri sunan uluslararası hızlandırıcı programına, bu yazımızda konu ettiğim benzer Kuluçka Merkezi organizasyonları kapsamında katılmalarına devlet desteği sağlanmaktadır. Program kapsamında KOBİ’ler için; ofis kirası, eğitim, danışmanlık, mentörlük, ulaşım, konaklama, yeminli mali müşavirlik hizmetleri ile iş yönetimi, hukuk, fikri ve sınai mülkiyet hakları ve organizasyonla ilgili genel giderlere, üst limiti 60.000 Dolar ve destek oranı %80 olmak üzere geri ödemesiz destek verilebilmektedir.

Ekonomiyi sırtlayan KOBİ’ler ve bu hedefle kurulan start-up işletmeleri olarak teknolojinin kalbi olan bu bölgede yer edinebilmek için aslında gerekli organizasyon ve destek kalemleri kurgulanmış ve çark dönmeye başlamış durumdadır. Bu anlamda, muadilleri arasında ülkede oldukça iyi bir yere sahip teknoloji geliştirme bölgesine de sahip bir şehir olarak, Kayseri orjinli işletmelerimiz için teknoloji ihraç etmek, uluslararası pazarlara açılmak ve uluslararası fonlara ulaşmak, bu pazarlarda büyümek ve girişimcilik eko sistemimizi geliştirmek adına “Silikon Vadisi” bir hayalden öte hedef olmalı, olabilmelidir. Bu vesileyle, sağlanan desteklerle birlikte Türkiye merkezli uluslararası teknoloji şirketlerinin ortaya çıkması ve büyümesiyle birlikte, ülke ekonomimiz daha rekabet edebilir ve katma değerli hale gelecektir.

Bu köşe yazısı 3269 kez okundu