GÜNCEL:
Ali DURAN

Ali DURAN

Dijitalleşme Yolunda KOBİ’ler

Tam da Kayseri’nin ev sahipliği yapacağı “Türkiye Teknoloji Buluşmaları” etkinliği arifesinde, dijitalleşme ve e-ticaret konuları masaya yatırılacakken, ben de KOBİ’lerde dijitalleşmeye dair bir şeyler paylaşmak isterim bu ay. 

Malum, dijital dönüşüm son zamanların en çok konuşulmakta olan popüler konularından birisi haline geldi. “Endüstri 4.0” rüzgarının estiği bu dönemde gerek yazılı basın gerekse sosyal platformlarda birçok yazı ve görüş yer almakla birlikte bunun ne olduğu ve hayatımızda ne gibi değişiklikler yapacağı net anlaşılamıyor. İlk defa 2011’de Almanya’da düzenlenen Hannover Fuarı’nda kullanılan “Endüstri 4.0” terimi, bugün özellikle büyük ölçekli işletmelerin öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Ancak, “Endüstri 4.0” ile başlayan dijital dönüşüm sadece büyük işletmeleri etkilemiyor, sürdürülebilir bir ekonomik yaşantı hedefleyen KOBİ’lerin de bu yeni ekonomiye ayak uydurmaları gerekiyor.

Aslında en basit haliyle işletmelerin teknolojiyi içselleştirerek bu farklı dönüşüm dünyasına ayak uydurmaları ve tüm iş süreçlerinde bunu kullanmaları dijital dönüşüm olarak tanımlanabilir. Pekala, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, siber güvenlik, üç boyutlu yazıcı, nanoteknoloji, yapay zeka, artırılmış gerçeklik gibi konu başlıkları tüm dünyada konuşulurken ülkemizin %99’unu oluşturan KOBİ’ler bu dönüşümün neresinde? İleriye dönük projeleri var mı, nasıl ve ne şekilde yol alacaklarını biliyorlar mı? Bu sorulara pek çoğumuz cevap vermekle birlikte pek de “evet” cevabı duyamadığımızı düşünmekteyim. O halde, ekonominin can damarı diye her defasında dile getirdiğimiz KOBİ’ler, bu dijitalleşme çağında hayatta kalabilmek adına neler yapmalılar? Asıl olan bu soruyu cevaplamak olacaktır belki de.

Bilişim teknolojisi, değişimlere ilgisiz kalınamayacak derecede önem arz etmektedir. Siz istemeseniz bile şartlar sizi bu teknolojiyi kullanmaya zorlar. Günümüzde lojistik diye adlandırdığımız sektörün ya da bankacılığın, bilişim teknolojilerini ve alt yapısını içinden çıkartmanız durumunda ne kadar geriye gideceğini varın siz düşünün. Durum KOBİ’ler için de aynı. Bu dönüşümün dışında kalan her KOBİ, kısa bir süre sonra zorunlu olarak ekonominin dışında kalabilir. Büyük işletmeler ile işbirliği içerisinde çalışan bir KOBİ, nitelikli bir bilişim organizasyonu içerisine girmez ise sipariş alması bile mümkün olamayacak alsa da yönetemez duruma düşecektir.

Nitelikli insan gücü şikayeti ve konuyla alakalı bilgi birikiminin azlığı, yeni teknolojilerin daha da karmaşık hale gelmesini tetikliyor ve işletmelerin cesaretini kırıyor. Oysa ki değişime fazlasıyla açık olan ve hızlı karar verme yetisine sahip KOBİ’lerin en büyük ihtiyacı ister kamu ister özel sektörden olsun, kendilerini dinleyecek birilerinin kendi dillerinden ihtiyaçlarını anlaması ve onlara uygun çözüm önerileri sunmasıdır. Kamu ve sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenen birçok organizasyona Kayseri de en az ülkemizdeki diğer büyük şehirler kadar ev sahipliği yapmakta ve KOBİ temsilcileri, şehrimize ayak basan konusunda üstat kişilerden sonuna kadar faydalanmak üzere notlarını almakta, sorularını sormakta ve dertlerini paylaşarak çözüm arayışı içerisinde olmaktadırlar. Bu yüzdendir ki bu ilgi var ve halihazırda devam ederken, KOBİ’lere dijital dönüşümün ne olduğu ve neler yapılması gerektiği anlatılıp konuyla alakalı periyodik seminer ve eğitimler düzenlenmelidir. Bu süreç, teknoloji kullanımının artmasını tetiklemekle birlikte daha yaratıcı fikirlerin de ortaya atılmasını sağlayarak verimlilik artışı ve beraberinde yüksek karlılık getirebilecektir.

Yine bu dönüşüm sürecinde KOBİ’lerin hangi konularda zorlandıklarından biraz olsun bahsedecek olursak, elbette ki sektör ve ölçek bazında değişiklikler arz etse de ana hatlarıyla bazı başlıklar kendisini sürekli önde göstermektedir. Online kanallardan satış yapan rakipler, az bütçeyle çok iş yapmak isteği, Y kuşağına hizmet satamamak ve mevcut müşteriyi elde tutamamak, ihtiyaçlar arasında yer alan ana başlıklardır. Dijital dönüşüm, çok kapsamlı bir konu belki ama, KOBİ’ler için ürün ve hizmetlerin pazarlanması açısından bakılacak olursa, iyi tasarlanmış ve sürekli yenilenen bir internet sitesi, doğru ve etkin bir sosyal medya kullanımı, hassasiyet göz ederek yapılacak e-posta pazarlaması ve bu tarz çalışmaların sonrasında gereken analizlerin yapılması, en önemli kalemler arasında sayılabilir.

Bu köşe yazısı 3140 kez okundu