Ali DURAN

PAYLAŞ
Facebook
Twitter
LinkedIn

TURQUALITY?

Dünya ekonomisine şöyle bir göz attığımızda özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren katlanarak devasa bir şekilde büyüdüğünü izlemekteyiz. Dünyadaki yabancı sermaye yatırımı oldukça yüksek rakamlara ulaşırken, çok uluslu firmaların dünya ekonomisindeki yeri ve önemi daha da artmıştır ve artmaya da devam etmektedir. Artık dilimize yerleşmiş o süslü kavram globalleşmenin, etkilerini her tür platformda gösterdiği bu noktada ülkelerin kalkınmalarında kilit rol oynayan yeni bir ekonomik düzen ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede ülkemizde de Türk ürünlerinin yurtdışında markalaşması, “Türk Malı” imajının yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin desteklenmesi amacıyla 2006 yılında bir tebliğ yayınlanmıştır.

TURQUALITY, yurt dışında olumlu “Türk Malı” imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır. Global markalar yetiştirerek Türkiye’nin ihracat gelirlerini artırmak ve globalleşen Türk markaları sayesinde “Türk Malı” imajının uluslararası bir boyuta taşınarak Türkiye’nin itibarının artırılması misyonu ile ortaya çıkan program ile Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında uluslararası pazarda global Türk markalarının yer almasına katkıda bulunmak, markalaşma yolunda katalizörlük amacıyla potansiyel firmalara global bir marka olma yolunda finansal destek sağlamak, global Türk markaları yaratma yolunda potansiyeli olan firmaların gelişmeleri amacıyla bu firmalara organizasyon, strateji ve teknolojik alanlarda danışmanlık yapmak, potansiyel markalara bu gelişim süresince gerekli yönetimsel eğitimi sağlayarak daha güçlü bir insan kaynakları ortamı yaratmak ve “Türk Malı” kavramının dünyaca bilinen bir olgu olmasını sağlamak hedeflenmektedir.

Firmaların TURQUALITY destek programı kapsamına alınarak destek unsurlarından yararlanabilmeleri için, program resmi web sayfasında bulunan başvuru formu ve ekindeki belgelerle doğrudan Bakanlığa müracaat edilmesi, ön inceleme yapılması ve markanın Bakanlık tarafından TURQUALITY Destek Programı kapsamına alınması gerekmektedir. Program kapsamına alınan markalara ilişkin bir defaya mahsus olmak üzere Bakanlık tarafından yetkilendirilen danışmanlık firmalarınca gerçekleştirilecek Gelişim Yol Haritası yaptırmaları zorunlu olup bu Yol Haritası, ilgili markanın destek kapsamına alındığı tarihten itibaren 5 yıllık süreyi kapsamaktadır. Gelişim Yol Haritası, destek kapsamına alınan firmanın mevcut bulunduğu konum, sahip olduğu vizyon ve kurumsal stratejileri ile operasyon ve destek süreçleri, organizasyonları ve teknolojik yetkinliklerinin detaylı olarak incelendiği, uluslararası en iyi uygulamalar göz önünde bulundurularak iyileştirme alanlarının tespit edildiği ve bu alanların firmanın stratejik öncelikleri doğrultusunda projelendirilip performans göstergeleri ile hedeflerinin yer aldığı ve destek kapsamına alınan firmanın destek kapsamındaki markasına ve destek dönemine ilişkin uygulayacağı Stratejik İş Planını içeren bir çalışmadır ve bu kapsamda yapılan harcamalar da ayrıca desteklenmektedir.

Gerekli başvuruyu tamamlayarak Ekonomi Bakanlığınca TURQUALITY Destekleri alması kararlaştırılan firmaların, ilgili markalarına ilişkin aşağıdaki harcamaları hedef pazar başına 5 yıl süre ile yüzde elli oranında desteklenmektedir.

  1. Patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescili, marka tescili
  2. Tanıtım harcamaları
  3. Mağaza kira
  4. Mağaza temel kurulum, dekorasyon, konsept mimari giderleri
  5. Ofis, depo, showroom, satış sonrası servis, reyon/raf/dekorasyonlu köşe temel kurulum/kira/dekorasyon/konsept mimari giderleri
  6. Pazara giriş belgeleri, sertifikasyon, ruhsatlandırma, test/klinik test
  7. Franchise dekorasyon/kurulum/kira/konsept mimari giderleri
  8. Kurumsal altyapı oluşturmaya yönelik ve hedef pazara yönelik danışmanlıklar
  9. İstihdam
  10. Pazar araştırması çalışması ve raporları
  11. Fuar

Tüm bu destek kalemlerine ilaveten Marka Destek Programına dahil olan firmalar için de artı destek kalemleri söz konusudur. Bu destek programı dahilinde bugün itibariyle 2006/4 sayılı tebliğ kapsamında 154 firmanın 165 markası TURQUALITY Destek Programında, 77 firmanın 77 markası Marka Destek Programından faydalanmaktadır. 2015/9 sayılı karar kapsamında 6 firmanın 6 markası TURQUALITY Destek Programında, 4 firmanın 4 markası Marka Destek Programından faydalanmaktadır.

PAYLAŞ
Facebook
Twitter
LinkedIn
Yazarın Diğer Yazıları