GÜNCEL:
Merve SARIOĞLU

Merve SARIOĞLU

Merhaba

Yeni bir mecradan seslenmek çok heyecan verici.. İnşallah yazacağımız her kelime hayırlara vesile olur.

Tarihimizin bilinen başlangıç noktasına gittiğimizde kadının kültürümüzün baş köşesinde bütün karar mekanizmalarında yer aldığını görüyoruz. “Hanım” kelimesinin çıkışını bilmeyen yoktur. Ve yahut Osmanlı Devleti’nde padişah sefere gittiğinde devletin yönetimi tamamen Valide Sultan’a geçer. Aslında kültürümüzde erkek-kadın ayırımı yoktu. Biz olma ilkesi vardı. Cinslerin kuvvetli yanlarından tamam olma ilkesi. Kadın kültürümüzde karar mekanizmalarında olmazsa olmaz iken bu özelliğimizi nerede nasıl kaybettik apayrı bir araştırma konusu!

Kadim kent Kayseri’nin köklerine indiğimizde de bu durum bizi karşılıyor. Kaniş Karum’da bulunan ticaret sözleşmeli tabletlerin kadın bir tacir tarafından yapıldığını biliyoruz.

Gelişmiş ülkelere baktığımızda güçlü ekonomiler kadınların girişim ve ticari hayata katılması ile yükselmiş ve kalite kazanmıştır.

Günümüzde ülkemizde kadın girişimci rakamlarının ise son on yıla göre hükümetimizin kadın girişimciliğine KOSGEB üzerinden verdiği destekler sayesinde yükselen bir trend göstermekte. Ancak 2023 yılında ilk on büyük ekonomiye girmemiz hedefi için bu durum maalesef yetersiz. Bu yüzden kadına yönelik pozitif ayrımcılık teşvikleri bu oranlar nüfus bazında dengelenene kadar devam etmesi gerekiyor.

Ekonomik manada güçlü olmadan gerek ülke yönetiminde gerek yerelde gerekse STK larda  karar mekanizmalarında yer almak maalesef hayalden ibaret.  Bu yüzden kadınlarımızın kendi başlarına ekonomik açıdan özgür olmaları hem kendi hayatlarını kolaylaştırmak hem de söz sahibi olmak için önem arz ediyor.

İş hayatı, zor olduğu kadar en etkili öğretmen aynı zamanda. Piyasaların acımasızlığı, erkek egemen ticarette hayatta kalmanın zorluğu, yolda öğrenilen ve maliyet oluşturan bürokrasi kalemleri, aile ve sosyal hayat dengesini sağlamayı öğrenirken ödenen bedeller ile iş kadını her geçen gün daha güçlü, daha özgür ve daha saygın olmakta.

Maalesef emek olmadan yemek olmuyor. Bunu yine en iyi bilen biz kadınlarız aslında.

Kadınlar iş dünyasında empati duygusu yüksek ve dürüst ticaret anlayışları ile ön plana çıkıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bankalara, piyasaya olan borçların ve personel maaşlarının zamanında ödenmesi, sektöre yenilikçi düşünceyi getirmeleri gibi konularda da ticarette kaliteyi artırdığı görülmektedir.

Kadınlar Ne İster?

·         Destek olmak istemeyen erkeklerin en azından köstek olmaması

·         Pozitif ayrımcılığın ve kadın girişim desteklerinin artarak devam etmesi

·         Kamu alımlarımda kadın girişimcilere öncelik kazandırılması

·         Hali hazırdaki destekler hususunda finansa zaten zor ulaşan kadınlar için ön avans ödeme modelleri (TKDK, KOSGEB, IPARD gibi)

Biz Kadınlardan Ne Bekliyoruz?

Bu başlığı TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı sıfatım ile yazıyorum.

Biz kadınlar gerçekten yaratılış özelliğimiz ile aynı anda birden fazla işle uğraşabiliyoruz. Bu kapasitemizi evde oturmakla ve zamanını boşa harcamakla heba etmeyelim derim.

Emek olmadan kimse girişimci olamaz! Bu yüzden şehrimizde yapılan bu konulara yönelik -üstelik çoğunluğu ücretsiz- olan bütün eğitim ve faaliyetlere daha fazla katılım bekliyoruz.

Her şeyden önce kadın girişimcinin psikolojik ve mental olarak hazırlanması önemlidir. Aile hayatı ile iş hayatını dengeleyebilmek adına elinde olanlara bakmalı, aile bireylerinin bu konuda desteğini alması başarılı olma yolunda en önemli adımdır.

Girişimcilik bir hayat tarzıdır ve girişimci emekli olmaz tıpkı kadınlar gibi.

Sevgilerimle…

Bu köşe yazısı 5654 kez okundu