GÜNCEL:

Mutluluk Diyarı: DEVELİ

Gazetemizin Şubat sayısındaki yerel yönetimler konuğu Develi Belediye başkanı sayın Mehmet Cabbar oldu. Belediye faaliyetleri hakkında bizlere detaylı bilgiler veren Başkan Mehmet Cabbar, Develi’nin kalkınması ve gelişmesi için çok önemli projelere imza atıyor. “En büyük yatırımımız insanımıza yaptığımız yatırım” diyor Başkan Cabbar. Kapısı herkese açık olan, sloganı “Mutluluk diyarı: Develi” olan Develi Belediyesi’nin hizmetlerini ve projelerini beğeniyle okuyacağınızı umuyoruz.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanım öncelikle kendinizi okuyucularımız için kısaca tanıtabilir misiniz? Mehmet Cabbar kimdir?

 

Mehmet Cabbar: 1974 Develi doğumluyum. Sadece eğitim hayatım dışında Develi’de olamadım. Onun dışında tüm hayatım Develi’de geçti. Develi’de sigorta acentesi olarak çalıştım uzun yıllar boyunca. Halen işletmemiz faaliyet gösteriyor ancak işlerimiz ile kardeşim ilgileniyor. Ak Parti kurulduğu andan itibaren aktif olarak parti teşkilatlarında görev aldım. 2014 yılında genel merkezimizin ve parti üyelerimizin teveccühleri ile belediye seçimlerinde aday oldum ve halkımızın oyları ile belediye başkanlığı seçimlerini kazandım. 2014 yılından bu yana Develi Belediye Başkanı olarak görev yapıyorum. Develiyi çok seviyorum. Zaten siyasette bulunma amacım memleketime, milletime faydalı olabilmek.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanlığınızı 5 yıllık dönem olarak planladığınızı biliyorum. İlk proje olarak da doğalgaza start verdiniz. Neden doğalgazdan başladınız?

 

Mehmet Cabbar: Yeni bir işe başladığınız zaman o işin Swot Analizi denilen güçlü ve zayıf yanlarını listelemeniz lazım. Bizde ilçemizin 5 yıllık Swot Analizi’ni çıkardık. Bu analiz doğrultusunda projeler üretmeye başladık. Hedeflerimizin en başında da doğalgaz vardı. Çünkü artık gelişmiş şehirlere baktığımız zaman olmazsa olmazların en önemlisi insanların rahat bir yaşam sürdürebilmesi için doğalgaz. Başkan seçilir seçilmez gerekli kurumlarla irtibata geçerek ve milletvekillerimizden destekler alarak 2015 yılında doğalgaz için ilk kazmayı vurduk ve çalışmalara başladık. 2017 yılı sonunda ilçemizde doğalgaz çalışmaları %98 seviyesinde. Bugün itibariyle 8 bin aboneye ulaştık. Bu yatırımın toplam değeri ise 60 milyon TL. Doğalgaz projesi hem insanlarımızın rahatı için çok önemli hem de daha yaşanabilir bir çevre için çok önemli.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Doğalgaz projesiyle birlikte ilçenizdeki diğer altyapı çalışmalarını da yenilediğinizi biliyoruz. Birazda bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Mehmet Cabbar: 2018 yılına kadar odak noktamız doğalgaz olduğu için bütün çalışmalarımızı doğalgaz etrafında değerlendirdik. Doğalgaz kolay bir hizmet değil. Zira ilçenin her mahallesinde her sokağında çalışma yapmamız gerekiyor. Biz doğalgaz için çalışma yapılan sokaklarımızda hazır çalışma varken diğer hizmetlerinde yapılması hususunda ilgili kurumlarla iletişime geçtik. Örneğin KASKİ’ye: “biz bu yollarda doğalgaz için çalışma başlattık. Sizin de burada herhangi bir yenileme veya altyapı çalışmanız olacaksa hazır kazılmışken gelin çalışmanızı yapın” dedik. Böylelikle diğer kurumlarında altyapı çalışmalarını tek tek yaptırarak hem ilçemizin altyapı çalışmalarını yeniledik hem de ilçe sokaklarının yeniden kazılmasının önüne geçmiş olduk. Bugün %85 oranında bu altyapı çalışmaları tamamlandı ve sonrasında asfaltlama işlemleri gerçekleştirildi. Bizim göreve geldiğimiz 2014 yılından 2017 yılı sonuna kadar sadece KASKİ’nin Develi’de yapmış olduğu toplam altyapı harcamasının tutarı 62 milyon TL. Doğalgaz yatırımını da bu tutara ekleyecek olursak toplamda 120 milyon TL ilçemize yatırım harcaması gerçekleştirdiğimiz görülüyor.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Altyapıyı yenilediğinize göre artık sıra üstyapı ve vizyon yatırımlarına geldi sanırım. Vizyon projelerinizden de bahsedebilir misiniz?

 

Mehmet Cabbar: En büyük vizyon projemiz GES yatırımı. 1 MW’lık, yaklaşık 5 milyon TL yatırım tutarı olan bir proje bu. Biz bu projeyi önemsiyoruz. Ocak ayı sonunda ihalesine çıkıp sonrasında yapımına başlayacağız. Gerekli tüm yasal izinlerimiz ve finansmanımız hazır. Günümüz itibari ile Türkiye’nin enerji ihtiyacının %75’i dış ülkelerden temin ediliyor. Bu proje ile biz hem Develi Belediyesi’ne uzun vadeli bir gelir kaynağı sağlamış olacağız hem de ülkemizin enerji kaynağı ihtiyacına milli bir destek sağlamış olacağız.

 

Bir diğer vizyon projemiz ise “Ambalaj Atığı Toplama Tesisi”. Bina inşaatı, çevre düzenlemesi ve makinelerin kurulumu tamamlandı. 2018 yılı içinde faaliyete geçecek ve hizmet vermeye başlayacak. Develi’de günlük 100 ton civarında çöpümüz oluyor. Maalesef biz bunları geri dönüşüme kazandıramıyorduk. Bu tesis sayesinde cam, kağıt, plastik gibi çöpleri ayrıştırarak dönüşüme tabii tutarak ilçe ekonomisine ve belediyemize gelir sağlayacağız. Ayrıca burada istihdam yaratılacak. En önemlide çevreye katkı sağlamış olacağız. Bu projemiz için sizin aracılığınız ile Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki’ye şahsım ve ilçem adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu proje için bize 600 bin TL hibe desteği sağladılar.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Develi Meydan projesi de sizin için önem arz eden özel projelerden. Bu projenizle ilgili de bilgi verebilir misiniz?

 

Mehmet Cabbar: Bir şehrin ve ilçenin vizyonu kent meydanı ile eşdeğerdir. Bir şehire ilk defa gelenlerin o şehirle ilgili ilk izlenimleri şehir meydanından başlar. Bizde bunu bildiğimiz ve önemsediğimiz için göreve ilk geldiğimizde meydan 1. Etap çalışmalarımızı yapmıştık. Mevcut meydanın hemen yanında belediyemize ait olan 6.000 m2 alanda 2. Etap çalışmalarımıza ise bu sene başlayacağız. Meydanımızın altında 2 katlı otoparkımızda olacak. Ekonomik refah artıkça ilçemizdeki araç sayısı da artıyor ve park problemi yaşanıyor. Otoparkın üst kısmında da sosyal donatılarımız ve dükkanlarımız yer alacak. 2018 yılı şubat ayı içerisinde 15 kişilik akademisyen ve 30 kişilik peyzaj mimarlarından oluşan bir danışma kurulunu ilçemizde ağırlayarak bir çalıştay yapacağız. İlçemizin yerel dinamikleri ve modern dünya yeniliklerini harmanlayarak farklı ve güzel bir meydan yapmayı istiyoruz. Bu projeye paralel olarak şehirdeki binaların cephe giydirilmesiyle ilgili ihalemizi yaptık. Yine şubat ayında meydanda yer alan binalarımızın cephe giydirmesine başlamış olacağız.

 

Yine Develi’mizin eskimiş ve artık kötü görüntü sergileyen binaları ile ilgili kentsel dönüşüm çalışmalarımız olacak. 200.000 m2’lik bir alanı kentsel dönüşüm alanı olarak belirledik. Dosyalarımızı hazırladık, çalışmalarımızı titizlikle yaptık ve artık projemiz bakanlıkta imza aşamasında bekliyor. 1-2 ay içerisinde projemiz imzalanınca çalışmalarımıza ivedi bir şekilde başlayacağız. Bu proje tamamlandığında iddia ediyorum ki bambaşka ve modern bir Develi ortaya çıkacak.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Tarım ve hayvancılık sektörü Develi’nin en büyük gelir kapısı. Bu sektörlerin gelişmesine yönelik ne gibi çalışmalarınız var?

 

Mehmet Cabbar: Sizin de belirtmiş olduğunuz gibi ilçemizin geliri tarım ve hayvancılığa bağlı. Kayseri genelinde bir günde ortalama 500 ton süt üretiliyor. Bu sütün yaklaşık 200 tonu ilçemizde üretiliyor. Yani Kayseri’de üretilen sütün %40’ı sadece Develi’de üretiliyor. Yine kabak çekirdeği üretiminde Develi ve Tomarza havzası olarak Türkiye’deki üretimin %50’sini karşılıyoruz. Son yıllarda başta Saray Çiftliği olmak üzere ilçemizde önemli tarım ve hayvancılık tesisleri yapıldı. Bizde Develi Belediyesi olarak tarım ve hayvancılık hususunda üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya seve seve hazırız. Bize herhangi bir mesele ile gelen iş adamlarımızın ricalarını emir telakki ediyoruz ve belediyemizin her türlü imkanlarını hizmetlerine sunuyoruz. Develimizde yatırım yapmayı düşünen girişimciler varsa eğer gazeteniz aracılığı ile onlara seslenmek istiyorum. Yeter ki gelsinler. Bizi ilgilendirsin ilgilendirmesin her türlü taleplerinde onlara destekçi olmaya hazırız. Birde yine sizin gazeteniz aracılığı ile yetkililere bir sitemimi iletmek istiyorum. Kayseri çevre illere kıyasla tarım ve hayvancılıkta yeterli destek alamıyor. Örneğin Nevşehir’de bir yatırımcı 1 milyon TL tutarında bir ahır yatırımın yapacağı zaman bunun %70’ini devletimiz İPART desteği ile destekliyor. Ama Kayseri bu desteklerin dışında kaldığı ilimizde ki yatırımcılar zor durumda kalıyorlar. Develi, Yahyalı, Tomarza gibi Kayseri kırsalında yer alan ilçeler bu desteklerin içine dahil edilirse eğer ilimizdeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri güçlenecektir. İlçelerden illere olan göçü önleyebilmek için ilçelerdeki bu tür desteklerin önemli olduğunu unutmamak gerekir.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sizin başkanlığınız döneminde 140 girişimcinin KOSGEB destekleri ile kendi işyerlerini açtığını biliyoruz. KOBİ’lere de destekçi oluyorsunuz. Bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?

 

Mehmet Cabbar: Ben esnaflıktan ve ticaretten geldiğim için ekonomik kalkınmaya ve KOBİ’lere büyük önem veriyorum. Kayseri’de merkez ilçeleri haricinden KOSGEB irtibat bürosu olan tek ilçe Develi. Belediyemiz bünyesinde bir kişi ve bir oda görevlendirerek bu işi sahiplendik. Sizin de belirtmiş olduğunuz gibi ben göreve geldiğim günden bugüne kadar 140 vatandaşımız KOSGEB destekleri ile küçük ve orta ölçekli iş yeri açmış durumda. Kurulan her işletme hem Develi ekonomisine katkı sağlıyor hem de ilçemizde istihdamın artmasına yardımcı oluyor. KOSGEB irtibat büromuz bundan sonra da faaliyetlerine tam gaz devam edecek.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: İlçeniz önemli turistlik yerlere ve değerlere sahip. Turizm konusunda belediye olarak ne gibi çalışmalarınız var?

 

Mehmet Cabbar: İlçemiz birçok tarihi eser ve doğal güzelliklere sahip. Bu büyük potansiyelin tanıtımı konusunda maalesef bugüne kadar yeterli çalışmalar yapılamadı. Ama bundan sonra ilçemizde turizm konusunda fark yaratmak istiyoruz. Develi-Erciyes yolu bundan önce çok sıkıntılıydı. Yapılan çalışmalar neticesinde çok konforlu ve geniş bir yola sahip olduk. Bu yol sayesinde Erciyes’e gelen turistler ilçemize de uğrayacaklardır. Bu konuda turizm acenteleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. İlçemiz sınırları içerisinde yer alan Sultan Sazlığı Kuş Cenneti ile ilgili olarak ulusal düzeyde foto safari etkinliği düzenledik. 2017 yılında 170 profesyonel fotoğrafçısı kuş cennetinde kamp yaptılar. İlçemiz sınırları içerisinde Roma döneminden kalma Gereme Harabeleri var. Kültür Bakanlığı ve Erciyes Üniversitesiyle birlikte ortak bir proje yürütüyoruz burada. Yine çok özel ve değerli bir projemiz var. Kayseri’de ve bölge illerde bir ilk olacak olan Çanakkale Parkı yapacağız. Parkın ihalesini gerçekleştirmiş durumdayız. Parkın içerisinde Çanakkale Savaşı’nda kullanılmış olan 14 tonluk orijinal topumuz yer alacak. Savaş esnasında kullanılan eşyalar ve silahlar yer alacak. Ayrıca şehitlik abidesi de yer alacak. Biz bu projemizi kardeş belediyemiz olan İzmit Belediyesi ile ortaklaşa yapıyoruz. Bu projenin toplam değeri 1 milyon TL. 2018 yılı yaz aylarında Çanakkale Parkımızı açmış olacağız ve inanıyorum bu park sayesinde ilçemize gelen turist sayısında artış yaşanacak. Bu projemizle eş değer bir başka projemiz de “Engelsiz Park”. ORAN Kalkınma Ajansında projemizi sunduk bu parkla ilgili olarak. Bu parkta engelli vatandaşlarımız için tüm engelleri ortadan kaldıracağız ve bu parkta kendilerini daha özgür hissedecekler.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Belediyenizin birçok projesi olduğunu büyük bir memnuniyetle öğrendik sizden. Son olarak sosyal hayata yönelik ne gibi hizmetleriniz ve projeleriniz var? Bu konuda da bilgi verebilir misiniz?

 

Mehmet Cabbar: Sosyal Belediyecilik olmazsa olmazlarımızdan. Park yapılabilir, geri dönüşüm tesisi yapılabilir, güneş enerjisi santrali yapılabilir ama en güzel yatırım bana göre insana yapılan yatırımdır. Özellikle gençlerimizin uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlıklardan uzak kalmaları ve değerlerine bağlı bireyler olabilmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Türkiye Voleybol 2. Liginde Develi Belediyespor’umuz var. Yine futbolda Develispor bu sene amatör kümede şampiyon oldu ve süper amatöre çıktı. Sporun hemen hemen her dalında varız. Kayak kulübüz var. Gençlerimiz ülke derecesi aldılar kayak sporlarında. Yine satranç sporunda ülke genelinde derecelerimiz var. Spora olabildiğince hem maddi hem de manevi destekçi oluyoruz. Biz kapımızı çalan hiçbir gencimizi desteksiz uğurlamıyoruz. Geçenlerde bir genç kızımız geldi ve başkanım biz dart kulübü kurmak istiyoruz dedi. Kendilerine derhal yardımcı olduk ve gerekli destekleri verdik.

 

0-18 yaş anne eğitimi projemiz var. Bu projemiz kapsamında yaklaşık olarak 5 bin anneye ulaştık. 0-18 yaş arasındaki çocukların eğitimi ile ilgili profesyonel eğitimler veriyoruz annelerimize. İnanılmaz geri dönüşler alıyoruz bu projemizde. Anneler çocuklarını çok daha bilinçli yetiştiriyorlar.

 

Yine kadınlarımıza yönelik olarak “Hanımeller Pazarı”mız var. Sadece ev kadınlarından oluşan, çalışmayan kadınlarımız bu pazarda kendi el emeği göz nuru eserlerini satıyorlar. Biz kadınlarımıza en başta mekan tahsis ettik. Sonrasında onlara tezgahlar verdik, önlükler verdik. Güzel bir atmosfer oluştu. Özellikle yaz aylarında bu pazarımız çok canlı geçiyor. Kadınlarımız buradan elde ettikleri gelir ile evlerinin geçimine kendilerince katkıda bulunmaya başladılar.

 

İlçemizdeki tüm camilerimize, kuran kurslarımıza, okullarımıza belediyemizin imkanları ölçüsünde destekçi oluyoruz. Biraz evvelde belirtmiş olduğum gibi biz esas yatırımımızı insanımıza yapıyoruz. Çünkü biz Develi’mizi ve insanlarımızı seviyoruz.

Bu haber 2609 kez okundu