GÜNCEL:

Kilim Mobilya Genel Müdürü Cihat Şahin: 2018 İçin Biz Her şeyimizle Hazırız

Kilim Mobilya Genel Müdürü Cihat Şahin, gazetemize özel yapmış olduğu açıklamada: "Ekonomik şartlar ne olursa olsun biz Kilim Mobilya olarak yüzde 40 büyümeyi hedefledik. Bunun gereği için her türlü önlemi aldık. 2018 için biz her şeyimizle hazırız" dedi.

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kilim Mobilya hakkında genel bilgi verebilir misiniz? 

 

Cihat Şahin: Şirketimiz 1976’da Kayseri’de mobilya üretimine Kilim markasıyla başlamış ve bu marka ile ülkemizde yakaladığı tecrübe ve modeli yurt dışındaki hedef pazarlarda planlı bir şekilde uygulama çabasına girmiştir. Yaklaşık 1200 kişi istihdam eden fabrikalarımız 350 bin m² açık alanda 180 bin m² si kapalı alan olarak 4 ayrı fabrikada faaliyet göstermektedir. Türkiye genelinde 200’e yakın satış noktamız mevcuttur.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kayseri Mobilya Sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye’deki diğer iller ile kıyasladığımızda Kayseri sektörde ne durumda?

 

Cihat Şahin: Mobilya sektörünün Türkiye’de yoğunlaştığı iller incelendiğinde; en fazla İstanbul, Kayseri, Bursa, Ankara ve İzmir’de mobilya üretiminin yapıldığı dikkat çekmektedir. Bunun dışında Bolu, Eskişehir, Sakarya, Zonguldak, Trabzon, Balıkesir, Antalya ve Burdur’da da mobilya üretimi yapılmaktadır.

 

İşletme sayısı bakımından illerdeki yoğunlaşma incelendiğinde Kayseri, Ankara, Bursa, Adana gibi iller öne çıkarken, net satış rakamları dikkate alındığında ise İstanbul, Kayseri, Bursa, Ankara ve İzmir ilk sıralarda yer almaktadır.

 

Mobilya sektörü Kayseri ili için oldukça önemli konumdadır. Sektörün cirosunun %19’a yakınını gerçekleştiren Kayseri’de mobilya sektörünün il toplam cirosu içindeki payı %22 düzeyindedir. Sektörün en büyük firmalarının yer aldığı Kayseri’de imalat sanayi istihdamının %30’u mobilya sektöründe yer almaktadır.

 

Kayseri’de mobilya sektörünün yükselişi kanepe, koltuk ve yatakla başlamıştır. Teknolojik gelişmeler ve yeni yatırımlarla bugün mobilyanın her dalında üretim yapan firmaları ile Türkiye’nin önemli bir mobilya merkezi haline gelmiştir. Şehir, sektörün en büyüklerini içerisinde barındırmaktadır. Kayseri Marangozlar Mobilyacılar ve Döşemeciler Odası verilerine göre ise sektörde faaliyet gösteren firma sayısı 3.500‘ü bulmaktadır. TÜİK verilerine göre, firma başına düşen 11,5 kişilik istihdam düzeyi ile bölgede Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir oranla eleman istihdam edilmektedir. Firma başına düşen eleman sayısının yüksekliği de göstermektedir ki şehir büyük ölçekli, fabrikasyon tarzda üretim yapan, firmaların yoğunlaştığı bir bölgemizdir. Kayseri daha çok ev mobilyası (koltuk, kanepe ve oturma grubu gibi) ihracatı yapmaktadır.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Mobilya Sektöründe teknoloji ne seviyelerde? Gerek üretimde gerekse hizmetlerinizde teknolojiyi ne kadar ve nasıl kullana biliyorsunuz?

 

Cihat Şahin: Sektörde markalı mobilya firmaları, üretim tesislerinde Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermektedirler. Son teknolojiyle kurulmuş üretim hatları sektörün geleceğini belirleyen unsurlar arasında yer alacağını düşünüyoruz.

 

Kilim mobilya olarak Ar-Ge destekli inovatif ürün gruplarının çalışılması gerekliliğini ve gelişen teknolojik unsurların hem ürünlerde hem üretim sisteminde hem hizmet sunumunda kullanmanın firma geleceğini pozitif etkileyeceğinin farkındayız

 

Teknolojinin gelişme hızına bağlı olarak Kilim de bu hıza ayak uydurmaya çalışıyor. Her gün müşteri beklentilerine göre şekillenen ürünlere teknolojiyi dahil etmek gerekiyor. Bu farkındalıkla sürekli kendini yenileyen teknolojinin satın alma alışkanlıklarını değiştirdiğinin yakından takip etmekteyiz. Stratejik yaklaşımımızda Endüstri 4,0 gündemimizdedir.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Ar-ge ve tasarımın Kilim Mobilya için önemi nedir? Ar-ge ekibiniz ve üretim süreciniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Cihat Şahin: Kilim bünyesinde bulunan 40 kişilik tasarım ekibi Ulusal ve uluslararası tasarımcılar ile temaslar, sektöre yönelik fuar ziyaretleri, çözüm ortaklarından ve iş ortaklarımızdan gelen bilgiler, satış sonrası hizmet raporlarının incelenmesi, trend takibi gibi çalışmaların sonucunda yeni tasarım ve prototipleri oluşturur. Her farklı Pazar ve müşteri grubu için çalışmalar uzman ekipler tarafından farklılaştırılır. Gerekli görülmesi durumunda tasarım, standart ve teknoloji desteği alınır. Çeşitli üniversiteler ile yapılan ortak projeler özellikle malzeme ve üretim teknolojisi alanında tasarıma katkı sağlar. Prototip onayı ve kalite uygunluk testleri akabinde yeni ürünler üretim sürecine dâhil edilerek; lansman ve dağıtımı yapılır.

 

Tasarımdan üretime geçme hızı, Kilim ’in belirleyici özelliğidir. Tasarım ve üretim döngüsünün daha da hızlandırılması öncelikli hedefimizdir. Bu konuda yatırımlarımız halen devam etmektedir. Panel mobilya üretiminde CAD - CAM ve CIM sistemlerinin kullanımı ile tasarım süreçlerimiz tamamen bilgisayar ortamına taşınmış olacaktır.

 

Yıllar içinde sürekli artan arge yatırımları cirodan %1 civarında pay almaya başlamıştır. 2025’ e kadar bu oranı %2.5 seviyesine çıkarmayı hedeflemekteyiz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Mobilya sektörünün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? Sektörünüzde yeni yatırım planlarınız var mı? Sektörel büyüme ne olur?

 

Cihat Şahin: Sektörde genel olarak, merdiven altı üreticiler kaynaklı bir satış kaybı yaşanıyor. Büyük markaların tamamı için bu geçerli. Ancak emtia fiyatlarındaki hızlı yükseliş, dövizdeki hızlı yükseliş ve dalgalanma arası özellikle küçük üreticilerin rekabet kabiliyetlerinde ciddi bir azalış olduğunu düşünüyoruz. Bunu biz fırsat olarak değerlendiriyoruz. Sektörümüzde firmaların büyük çoğunluğunun mevcut kapasitelerini koruma ve doldurma üzerine odaklanacağını tahmin ediyoruz. Ancak Kilim olarak biz kapasitelerimizi yüzde 40 ile 70 arasında değişen oranlarda artırmak üzere yatırımlar planladık. Bunları önümüzdeki 2 yıla yayarak uygulayacağız. 5 yıllık planımızda ise yatırım en büyük gider kalemimizi oluşturuyor

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kilim mobilyanın 2018 yılı yatırım ve büyüme planı hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Cihat Şahin: 2018 yılında KDV indiriminden dolayı sektörde 2017 kadar büyük bir genişlemenin ve ticaret hacminin olmayacağını düşünüyoruz. Bu yüzden ihracat pazarlarına ağırlık vereceğiz. İç piyasada fiyatlarımızla, kalitemizle, teslim sürelerimizle ve müşteri beğenisini ifade eden ürünlerimizle birlikte, ekonomik şartlar ne olursa olsun biz Kilim olarak yüzde 40 büyümeyi hedefledik. Bunun gereğini yapabilecek yatırımlarımızı, yeni organizasyon yapımızı, ürün portföyümüzü 2017’nin ortasından itibaren oluşturduk. 2018 için biz her şeyimizle hazırız.

Bu haber 4112 kez okundu