Yenilikçi Belediye “Kocasinan”

400 Bin kişilik nüfusu ve 156 bin hektarlık alanı ile Kayseri’nin en büyük merkez ilçe belediyesi olan Kocasinan Belediyesi, yenilikçi hizmetleri ile Kocasinan’ın çehresini değiştirmeye devam ediyor. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayraktar ile yenilenen Kocasinan ve belediye projeleri hakkında özel bir röportaj gerçekleştirdik.
13 Ağustos 2018, Pazartesi
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanım yaklaşık olarak 3 yıldır Kocasinan Belediye Başkanı olarak görev yapıyorsunuz. İlk başladığınız günden günümüze kadar Kocasinan’da yaşanan değişim hakkında neler söylemek istersiniz?

 

Ahmet ÇOLAKBAYRAKTAR: Öncelikle yapılan her hizmeti, Kocasinanlılara mutlu ve huzurlu ortamlar sunmak maksadıyla yapıyoruz. Göreve geldiğim günden itibaren Kocasinan’a hizmet edebilmek için önce ilçemizin neye ihtiyacı olduğunu bilmek ve insanları dinlemek gerektiğini biliyorduk. Bundan dolayı merkezdeki ve kırsaldaki tüm mahallelerimizi ziyaret ederek, bölge sakinlerinin talep ve önerilerini dinledik. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; Kocasinan’ın tüm mahallelerine defalarca gittim. Sokak sokak, cadde cadde nerde ne yapılması gerekiyorsa hepsini biliyorum. İlçemizin tüm ihtiyaçlarını zaman içerisinde teker teker tamamlıyoruz ve tamamlamaya devam ediyoruz.

 

Türkiye’nin 156 bin hektar üzerindeki alanıyla Türkiye’nin 33 ilinden büyük olan ve 116 mahalleyi kapsayan Kocasinan için hazırladığımız projeleri tek tek hayata geçiriyoruz. 116 mahallenin her birini, yeni Kocasinan'a hazırlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Kocasinan’ın farklı noktalarında yenileme çalışmaları çerçevesinde, alt ve üst yapı, yol, kaldırım ve çevre düzenlemesi gibi çalışmalar yaparak ‘Yeni Kocasinan’ı hızlı bir şekilde oluşturuyoruz. Büyük bir değişim ve dönüşümün yaşandığı ilçemizde ilkleri gerçekleştirdik. Belediye içerisinde hizmeti sunduğumuz ‘Çözüm Merkezi’ni hizmete açtık. Bu belediyecilik açısından yeni bir bakış açısıdır. Taleplerin belirlenmesi ve uygulamanın yapılması noktasında Türkiye’de ilk olan sistemdir. Öte yandan sokak hayvanları için ‘Küçük Dostlar Ambulansı’nı hizmete sunduk. Bu da Kayseri’de birçok hizmetimizde olduğu gibi ilktir. Daha temiz Kocasinan için ‘Okul Temizlik Hijyen Ekibi’ ve ‘Cami Temizleme Ekibi’ kurarak Kayseri’de yine ilkleri gerçekleştirdik. Kayseri’de en yüksek kapasiteye sahip olan ve teknolojik yapısıyla dünya standartlarında asfalt üreten Asfalt Plenti’ni hayata geçirdik ve nihayetinde Kocasinan sınırları içerisinde yenilenmeyen yol kalmayacak. Ayrıca mahallelerimizin arasında irili ufaklı her türlü park alanlarımızı yeniledik ve yeni ve farklı parklar yaptık. Parklarımız, 7’den 70’e herkese hitap eder duruma geldi ve birçok parkımız Türkiye’ye örnek oldu.

 

Kocasinan’ın en ücra köşesine kadar hizmet ulaştırmanın gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yatırımlarımız sayesinde Kocasinan, her gün gelişim gösteren nüfus ve konut alanıyla daha da gelişen bir ilçe haline geldi ve Kayseri’nin cazibesi oldu. Güçlü ve Büyük Kocasinan için mahallelerimizde ulaşımdan altyapıya, çevreden kültür-sanata, eğitimden spora, pazar yerinden temizlik hizmetlerine kadar tüm alanlarda yatırım yapmaya ve hizmet üretmeye devam edeceğiz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kocasinan Belediyesi olarak 156 bin hektara sahip geniş bir bölgede 400 bin kişilik bir nüfusa hizmet veriyorsunuz. Belediye bütçeniz yaklaşık olarak 270 milyon TL. Böylesine büyük bir belediyeyi ve bütçeyi yönetirken nelere dikkat ediyorsunuz?

 

Ahmet ÇOLAKBAYRAKTAR: İlçe sakinlerimizin mutluluğu ve huzuru için çalışmalarımızı demokratik ve şeffaf bir yönetim biçimiyle gerçekleştiriyoruz. Şeffaf ve anında hesap verebilir kurumsal bir yapı oluşturduk. Özellikle belediyemizin kurumsal yapısını güçlendirmeye yönelik çalışmaları hayata geçiriyoruz.

 

2017 yılında bütçemiz; 220 Milyon TL’ iken, 50 Milyon TL ek bütçe ile toplam 270 Milyon TL oldu. Geçen yıl gider bütçemiz; 253 Milyon 997 bin 419 TL ile yüzde 94 oranında gerçekleşti. Gelir bütçemizde ise 247 Milyon 401 bin 528 TL ile yüzde 107.57 bir oranla gerçekleşme oldu. Şükür Allah’a bütçemiz, %100’ün üzerinde bu noktaya geldi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah 2018 yılında ve devamında da %100’lük gelir oranlarıyla hizmet vermeye devam ederiz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: “2018 yılı Kocasinan’ın inşaat yılı olacak” şeklinde bir beyanınız var. Gerek kentsel dönüşüm çalışmalarınız gerekse diğer çalışmalarınız hakkında bilgiler verebilir misiniz?

 

Ahmet ÇOLAKBAYRAKTAR: Yenilenen Kocasinan’ın hem Kayserimizin hem de Ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamasını istiyoruz. Hükümetimizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda, 365 gün 24 saat prensibiyle dur durak bilmeden çalışıyoruz ve Kocasinan’ı her yönüyle daha ileriye taşıyoruz. Bu kapsamda imardan ulaşıma, çevreden kültüre, kentsel dönüşümden sosyal belediyeciliğe, asfaltlama çalışmalarından modern pazar yeri yapımına kadar, Kocasinan için tarihe geçecek hizmetler ürettik ve yeni projelerle ilçemizi cazibe merkezi haline getiriyoruz.

 

Özellikle en önemli başlıklarımızdan biri olan kentsel dönüşüme büyük önem veriyoruz. Çünkü dönüşümle bölgenin çehresi değişmekte ve baştan aşağı yenilenmektedir. Kentsel Dönüşüm bizim için öncelikli olarak sosyal bir dönüşümdür. Bu kapsamda konutlarıyla, sosyal donatı ve yeşil alanlarıyla örnek projeler ortaya koyuyoruz. Birçok mahallede dönüşüm hızlı bir şekilde devam ederken bir yandan da yeni kentsel dönüşüm projeleri ekliyoruz. Yapmış olduğumuz her projenin merkezinde çocuklarımız var, gençlerimiz var, geleceğimiz var. Bunun için; önce dönüşüm yaptığımız her bölgenin ihtiyaçlarını orada yaşayan hemşerilerimiz ile beraber tespit ediyoruz. Kendileri ve çocukları için hayal ettikleri neler ise onlardan dinliyoruz. Ardından şehrimizi geleceğe taşımak için kentsel dönüşüm alanı içerisinde yapılması gerekenleri doğru analiz ediyor ortaya çıkan sonuçlara göre imar planları hazırlıyoruz. Mahallenin ve şehrin ihtiyaçlarını aynı proje içerisinde ortak çözüyoruz. Bu çerçevede 8 farklı bölgede kentsel dönüşüm projelerini yürütüyoruz. Dönüşümde önceliğimiz mülkiyet sahiplerinin rızasını almak. Bu şekilde modern şehir için gerekli olan yapıları yaparken eski köhne binaları mülkiyet sahiplerinin rızasını alarak, yıkmaya devam edeceğiz. İlçemiz sınırları içerisinde imarsız yapılaşması olan, yenilenmeye ihtiyacı olan her mahallemizi zaman içerisinde kentsel dönüşüm çalışmaları ile yenileyip değiştirmek için yoğun bir çabamız var. Dönüşüm tamamlandığında Kocasinan, Kayseri’nin yeni yüzü olacak ve konutlarıyla, sosyal donatılarıyla, yeşil alanlarıyla Türkiye’ye örnek olacak.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: ‘Kocasinan Akademi’ isimli özellikle gençlerin ve kadınların kişisel gelişimlerini sağlayan ve meslek edinmelerine yardımcı olan güzel bir projeniz mevcut. Akademinin hedefleri ve çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Ahmet ÇOLAKBAYRAKTAR: Kocasinan Akademi birimimizle eğitim, sosyal, kültür, sanat, spor gibi hayatın her alanında bölge sakinlerimize daha iyi ve daha kaliteli hizmet veriyoruz. Kocasinan Akademi ile tam bir buçuk yıldır 7’den 70’e herkese hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımızın büyük beğenisini kazanan tesislerimizdeki kurslara yoğun ilgi var. Bu bizleri ayrıca mutlu ediyor. Bölge sakinleri tarafından sevilen ve takdir edilen bu ve buna benzer çalışmaları diğer mahallelerde de hayata geçirebilmek için proje çalışmalarımız devam ediyor. Kocasinan Akademi, vatandaşlara eğitim faaliyetlerinin yanı sıra sosyal imkanlar sunuyor. Akademi tesislerimizde vatandaşlarımız bir araya gelip, iyi ve kötü günlerinde dostluklarını pekiştiriyorlar. Tesislerimiz sayesinde geleceğimizin teminatı yavrularımız kreşte sosyalleşirken, hanım kardeşlerimiz ise eğitim, sosyal ve sanatsal etkinliklerde bulunuyorlar. Diğer yandan da yetişkin ve gençlere yönelik sportif faaliyetlerde hizmet veriyoruz. Özellikle Erkilet Mahallemizde bölge sakinlerinin hizmetine sunduğumuz General Emir Gençlik Merkezi ile geleceğin bilim adamlarını ve mühendislerini yetiştiriyoruz. Hedefimiz; vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermek için Kocasinan Akademi sosyal tesislerinin sayısını artırmak ve Kocasinanımıza, bütün mahallelerimize hizmet veren tesisler kazandırmaktır.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: MÜSİAD Kayseri Şube Başkanlığı’ndan Kocasinan Belediye Başkanlığı’na geçiş yaptınız. Kayseri iş dünyasının sorunlarını ve taleplerini çok iyi bildiğinizi düşünüyorum. İş hayatına ve ticarete yönelik çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Ahmet ÇOLAKBAYRAKTAR: Askerlikten sonra kendi kurduğum firmamda iş hayatına başlayarak, proje, konut inşaatı, endüstri yapıları ve müşavirlik işlerinde bulundum. Bu süreç zaafında gönüllü kuruluşlarda toplumsal hizmetlerde yer aldım. 2012-2015 yılları arasında ise MÜSİAD Kayseri Şube Başkanlığı görevini yürüttüm. 3 dönem Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliğinin ardından Kocasinan Belediye Başkanı olarak görev yapmaktayım.

 

Çalışkan ve azmiyle tanınan hemşehrilerimiz, ülkemizde ve dünyada örnek gösterilen çalışmalara ve projelere imza atmaya devam etmektedir. Şehrin yöneticisi olarak bizlerde hemşerilerimizin hayatını kolaylaştırmak, daha yaşanabilir bir şehir sunmak amacıyla gece-gündüz demeden çalışıyoruz. Bu gayretin sonucu olarak Kayseri; büyüyor, değişiyor, yenileniyor ve gelişiyor. ‘Yeni Kayseri’yi ve Yeni Kocasinan’ı ülkemizin kalkınmasında daha fazla katkı sağlamasını istiyoruz. Yaptığımız yatırımlar ve gerçekleştireceğimiz projeler, Kayseri’yi bulunduğu noktadan çok daha ileri seviyelere götürecektir. Uzun vadede hedefimiz Kayseri’yi, Kocasinan’ı nitelikli büyüyen bir merkez haline getirmektir.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Başkanım siz aynı zamanda Orta Anadolu Kalkınma Birliği Başkanı olarak görev yapıyorsunuz ve ‘MOBİTEK Projesi’ isimli çok önemli bir projeyi hayata geçirmek üzeresiniz. MOBİTEK Projesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Ahmet ÇOLAKBAYRAKTAR: Şehrin ekonomisine katkı sağlamak için de projeler yürütüyoruz. Kayseri’nin sanayi ve ticaret alanlarının, yoğun bir şekilde bölgemizde bulunduğu Kocasinan’da; Türkiye’ye örnek olan ve 10 milyon avroya yakın Avrupa Birliği Hibe Projesiyle yapılan MOBİTEK Projesini de hayata geçirdik. Son olarak Orta Anadolu Kalkınma Birliği (MOBİTEK) Projesi’nin kapanış oturumu İspanya’da gerçekleştirdik. MOBİTEK projesi ile firmaların satış kabiliyetini artırmak, İnovasyonu kurumsal hale getirmek, dış ticaret ile firmaları yeni pazarlara açmak, özel tasarımlar ile farklı katma değerli ürünler üretilmesine öncülük etmek adına çalışmalarımız önem taşımakta. MOBİTEK Projesi, yakın zamanda şehrin ticari kalitesini artıracak ve tüm Türkiye’de ses getirecek. Böylelikle bir dünya markası vizyonuna ulaşacağız. Projenin bu aşamaya gelmesinde; Önceki Dönem Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki, AK Parti Kayseri Milletvekilimiz Sayın Mustafa Elitaş ve Sayın Bekir Yıldız Abimizin büyük emekleri ve gayretleri var. Bizler de göreve geldiğimizden itibaren üzerimize düşen ne varsa yapmaya çalıştık.

Projelerimizle hem Kayseri’ye hem de ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceğiz. ‘Güçlü ve Büyük Türkiye’ için, ‘Yeni Kayseri’yi Kocasinan’da kurmak için her alanda yatırımlarımızı ve projelerimizi artırarak çalışmaya devam edeceğiz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Bölgenizde yoğun bir şekilde tarım faaliyetleri mevcut. ‘Tıbbi Aromatik Bitkiler’ isimli bir projeniz olduğunu biliyorum. Bu proje hakkında da bilgiler verebilir misiniz?

 

Ahmet ÇOLAKBAYRAKTAR: Kocasinan Bölgesi’nin nüfusunun yüzde kırkının ziraatla uğraşmaktadır. Sanayi ve ticaret şehri gibi unvanları olan Kayseri, tarım şehri olarak da anılacaksa bu Kocasinan olmadan düşünülemez. Buradan hareketle Tarım İl Müdürlüğümüz ile birlikte yaptığımız çalışma neticesinde 2017 yılında başlattığımız projemiz, çiftçilere alternatif ürün çeşidi sundu. Geçen yıl, Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için 10 bin metrekare alan üzerinde tıbbı ve aromatik bitkilerinden oluşan 46 bin fidan diktik. Bu yıl da aynı çalışmayı tekrarlayıp ilave olarak 2 bin adet Lavanta fidanı diktik.  Lavanta, adaçayı, melisa, yaban kekiği, ekinezya ve tıbbi nane gibi birçok ürünün Kayserimizde de yetiştirilebilir olduğunu göstermiş olduk. 2. hasadına başladığımız ürünler, geçen yıla oranla daha fazla ürün vermeye başladı. Yaklaşık 3 ton yaş ürün hasat edilmesi hedefleniyor. İnşallah çiftçilerimiz de bu ürünleri bir kültür haline getirip yaygın hale getirirler. Ülke ve şehir ekonomisine katkı sağlamaları halinde de bizler amacımıza ulaşmış oluruz. Hedefimiz bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın refahını artırmaktır.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: KAYÇEV A.Ş. ile ciddi bir şekilde geri dönüşüm hizmeti veriyorsunuz ve aslında ekonomiye de önemli bir katkı sağlıyorsunuz. Geri dönüşüm faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Ahmet ÇOLAKBAYRAKTAR: Bu konuda Kocasinan Belediyesi olarak yatırımlar yapıyoruz ve sürekli farklı projeler üretiyoruz. Sadece Kocasinan için değil, Türkiye için çalışıyoruz. Bu çerçevede Kocasinan’a kazandırdığımız; son teknolojiyle donatılmış Anadolu’nun modern geri dönüşüm tesisi KAYÇEV, günlük 40 ton atık işleme kapasitesine sahiptir. Ayrıca Yeni Kocasinan için Akıllı Şehir Projesi hayata geçireceğiz. Bu proje çevre ve toplumu olumlu etkileyen teknolojik bir şehir konseptisi olacak.

 

Tesisimizde kaynağında ayrışmış olarak toplanan ambalaj atıkları tasnif edilerek yeniden ekonomiye kazandırıyoruz. Yenilikçi belediye olarak en son hizmete sunduğumuz elektrikli ve elektronik atık toplama noktaları aracılığıyla da elektrik aletlerini geri dönüşüme kazandırıyoruz. Bizim tesisimizde şu anki toplanan atık miktarlarımız ile örnekleme yapacak olur isek; yılda 80 bin adet çam ağacı tabiatta olmaya devam ediyor. Ayda 1.500.000kw/h enerji tasarruf ederek, yılda 360 ton metal hammadde kullanımının önüne geçiyoruz. Tabi ki bu miktarları artırmak da tamamen bizim elimizde. Ölçülebilir kazanımlarımız hesap edildiğinde tesisimizde aylık yaklaşık 500 bin Türk Lirası ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca ekonomiye yaklaşık olarak yılda 4 Milyon 100 bin TL doğrudan katkı sağlıyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Son olarak siz hem Kayserililere hem de Kayseri iş dünyasına neler söylemek istersiniz?

 

Ahmet ÇOLAKBAYRAKTAR: Özellikle belirtmek istiyorum ki; Kocasinan’a ve Kayseri’ye yatırım yapan herkes kazançlı çıkacaktır. Yüreğimizle, sevgimizle, emeğimizle ve özverimizle güven içerisinde halkıyla iç içe bir Kocasinan’ı, modern bir dünya şehri vizyonuna taşımak için gece-gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızı gerçekleştirirken güç birliği yaptığımız diğer belediyelere, valilik ve tüm kamu kurum ve kuruluşlara ve özveriyle çalışan belediye personeli kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Son olarak ‘Yeni Kayseri Kocasinan’da kurulacak, Kocasinan Kayseri’nin yeni yüzü olacak’ diyorum.

EN SON HABERLER