Yapısay İnşaat, Özkaynakları İle Büyümeye Devam Edecek

Yapısay İnşaat firma sahibi Mehmet Akif Say ile hem firmaları hem de inşaat sektörüne dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Sektörlerinde her daim güvenilir bir firma olmaya önem gösterdiklerini ifade eden Say, Özkaynak yapısının inşaat sektöründe çok önemli olduğunu söyledi ve sektörün büyümeye devam edeceğini ama finansmanı güçlü olan firmaların yoluna devam edebileceğini belirtti.
12 Nisan 2018, Perşembe
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Mehmet Akif Say kimdir?Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

 

Mehmet Akif Say: 1979 Kayseri Talas doğumluyum. Kartal Endüstri Merkez Lisesi mezunuyum. Evliyim ve 2 çocuk babasıyım. İnşaat baba mesleğimiz ve bizde baba mesleğinizi elimizden geldiğince yürütüp bizden sonraki nesillere teslim etmeyi hedefliyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Firmanızın tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Mehmet Akif Say: Firmamız 1985 yılında ortaklı olarak kuruldu. 1993 yılında ortaklarımızdan ayrıldık ve “Yapısay” olarak yolumuza devam ediyoruz. 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak Talas bölgesinde olmak üzere birçok projeye imza attık. Önceleri Anayurt Yapı Kooperatifinde kooperatif projeleri yaparken sonradan tamamen yap-sat işlere dönüş yaptık ve halen bu şekilde projeler yapıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 1.800 konut tamamlayıp teslim ettik.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Mevcutta devam eden projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Nerelerde hangi projeleriz var?

 

Mehmet Akif Say: Şu anda Talas Anayurt’ta yeni bitirmiş olduğumuz bir projemiz var. 60 dairelik bir blok ve 3+1 dairelerden oluşuyor projemiz. Yine çok kısa bir zaman içinde Talas Çamlıbel Çay Bahçesinin yakınında 4+1 dairelerden oluşan 13 katlı bir projeye başlayacağız.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Dikkatimizi çekti projeleriniz hep Talas bölgesinde. Sanırım bunda sizin de Talaslı olmanız baş rol oynuyor. Talas’taki yapılaşma hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

 

Mehmet Akif Say: Evet yıllardır Talas’tan hiç çıkmadık biz. İyi bildiğimiz bir bölge olduğu için taş yerinde ağırdır diye düşünüyoruz ve avantajlı olduğumuz bu bölgede kalmayı tercih ediyoruz. Ama Talas umulmadık bir şekilde hızlı bir gelişim kaydetti ve artık Talas’ta arsa bulmak çok zorlaştı. Çözülebilir durumda olan yerleri Belediye kentsel dönüşüm yolu ile çözüp imara açıyor. Bu durumda arsaları daha kıymetli hale getirdi. Bizde bundan sonraki dönemde Belediyenin açmış olduğu kentsel dönüşüm ihalelerine girerek yolumuza öyle devam etmeyi planlıyoruz. Yoksa Talas’ta yeni imar bölgesi bulmak çok ama çok zor.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Peki Kayseri inşaat sektörünün genel durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Kimileri arz fazlası var diyor kimileri ise yapılacak daha çok iş var diyor. Sizin bu konu hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

 

Mehmet Akif Say: Kayseri çok hızlı büyüyen bir şehir. Çevre illerden ve ilçelerden çok fazla göç alıyoruz. Eğer sektörde bir doygunluk olsaydı bu kiralardan belli olurdu. Kiralar şehrimizde çok yüksek ve düzenli olarak artmaya da devam ediyor. Buda bu şehirde daha halen konut ihtiyacı olduğunun açık bir göstergesi. Ha, bazı firmaların bazı projelerinin satılmadığını bizde duyuyor ve görüyoruz. Ama bu satılmama durumu bence kredilerle alakalı. Kredi oranları yüksek olduğu için ve vadeler kısa olduğu için banka kredisi ile ev alanların sayısı azaldı. Son 3-4 yıldır sektörde ev fiyatları yatay bir seyirde devam ediyor. İnşaat maliyetleri sürekli olarak artmasına karşın bizler bu artışları fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Aslında ev almak isteyenler için eğer ki finansman sıkıntıları yoksa bence çok uygun bir dönemdeyiz. Sektörün önü açıldığı zaman ve insanların finansman bulmaları kolaylaştırıldığında şu an da piyasadaki bu fiyatları mümkün değil bulamazlar.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Kayseri’deki yapılaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Kayseri’deki yapıların mimari özellikleri sizce yeterince güzel ve estetik özelliklere sahip mi?

 

Mehmet Akif Say: Dönüşüme biraz daha önem gösterilse çok iyi olacağı kanaatindeyim. Dönüşümden kastım binaları site havasına sokmak, yeşil alanları büyütmek, araç park yerleri ve çocuklar için oyun alanları oluşturmak. Burada tabi temel sorumluluk belediyeye düşüyor. Ada bazlı bir yaklaşım politikası oluşturulursa firmalarda mecburen bir ki binayı birleştirerek proje üretmek zorunda kalırlar. Ama güncel durumda maalesef buna özen gösterilmiyor. 5 katlı bir bina yıkılıp üzerine 5 kat daha çıkılarak aynı şekilde 10 katlı bir bina olarak yapılaşma devam ediyor. Sosyal alanlar ve yeşil alanlar olmuyor hal böyle olunca. Birde dediğim gibi ada bazlı yapılaşma olmayınca her projenin farklı oturumu oluyor ve yan yana farklı katlarda evler inşaa ediliyor buda görsel kirliliğe neden oluyor.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sektörünüzde yoğun bir rekabet var ve çok sayıda inşaat firması farklı farklı projelerle boy gösteriyor. Bu yoğun rekabet hakkında neler düşünüyorsunuz? Ne olacak bu rekabetin sonu?

 

Mehmet Akif Say: İnşaat sektörü kredilerle veya dış kaynaklarla dönebilecek bir sektör değil. Özkaynak bizim sektörümüzde çok önem teşkil ediyor. Başlanacak bir projenin en azından %60’ı firmanın özkaynakları ile finanse edilmek zorunda. İstanbul, Ankara gibi büyük metropollerde projeden satış oturmuş durumda ama henüz Kayseri proje satışları konusunda yeterince hazır değil. Bankalar başlamamış projelerin riskini bile almak istemiyorlar. Sektöre yeni giren ve finansmanı zayıf olan bazı firmalar barter sistemi ile çalışabileceklerini ve 3-5 dairede satınca her şeyin yolunda gideceğini düşünüyorlar. Ama piyasalar sıkıntı yaşadığında ve kriz havası oluştuğunda bu firmalar kitlenip kalıyorlar. Hem kendilerinden daire satın alan insanları hem de kendilerine malzeme ve hizmet satışı yapan insanları zor durumda bırakıyorlar. Bu tarz firmaların sayısının artması da sektörde güvensizlik ortamının oluşmasına neden oluyor. O yüzden diyorum ki bu sektörde işini bilen ve finansman yapısı güçlü olan firmalar daima ayakta kalacak. Baştan çürük temelleri olan ve dış kaynaklara bağlı çalışan firmalar yok olup gidecekler.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Peki,ev almayı düşünen okuyucularımıza neler önerirsiniz. Ev alırken hangi hususlara dikkat etsinler?

 

Mehmet Akif Say: Hiçbir şey bilmiyorlarsa ev almayı düşündükleri firmanın daha evvel bitirdiği projelerde oturan insanlara gidip onlardan firma ile ilgili bilgi alsınlar. Bu evin meskenini aldınız mı? Firma ile herhangi bir problem yaşadınız mı ve yaşadığınız problem giderildi mi? Firma halen sattığı dairenin arkasında duruyor mu? gibi sorularla ve bu sorulara alacakları cevaplarla zaten firma hakkında gerekli fikir sahibi olacaklardır. En iyi referans geçmişteki müşteridir. Reklamlarda herkes en iyisini yaptığını, en güvenilir firmanın kendilerini olduğunu iddia eder. Birde belediye giderek firmanın yapı ruhsatını ve gerekli diğer izin durumlarını kontrol etsinler.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Firma olarak gelecek planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Mehmet Akif Say: Ülke olarak zor ve sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Ama bundan öncede bu ülke bu ve benzeri nice zor günler atlattı. İnşallah bunlarında üstesinden geleceğiz. Memleket bizim ve bizler üretmeye, işlerimize devam etmeye mecburuz. Biz bugüne kadar hiçbir zaman agresif bir büyüme politikası içerisinde olmadık. Sağlıklı büyümeyi tercih ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Müşteri odaklı, kalite odaklı ve güvenilir olmak bizim için yüzlerce daire satmaktan daha kıymetli. Az olsun ama kaliteli olsun düşüncesindeyiz. Bugüne kadar Yapısay olarak yaklaşık 1.800 konut üretimi yaptık ve teslim ettik. Daha önceleri kooperatif projelerinde yer aldığımız için işimiz adetliydi. Ama 2004 yılından sonra sektör bizi hep tedirgin etti. O yüzden arkasında sağlam duracağımız, gücümüzün yeteceği ve özkaynaklarımız ile finanse edeceğimiz projelerde olmaya devam edeceğiz.

EN SON HABERLER