Mobilya’da Konforun Gerçek Adresi: Comford Mobilya

Mobilya sektöründe üretici firma olarak “Comford” markası ile faaliyet gösteren Ayteks Yatak Kapitone Ltd.Şti. firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın ile özel bir röportaj gerçekleştirdik. Firmanın 1994 yılında 100 m2’lik küçük bir dükkanda başlayan üretim serüveni bugün Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde 16.000 m2 kapalı alana sahip kendi tesislerinde devam ediyor. Sürekli büyüyen ve gelişen firmanın temel prensibi kaliteli ve sağlam ürünler üreterek müşterilerin konforlarını sağlamak.
19 Şubat 2018, Pazartesi
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Kayseri Ekonomi & Ticaret: Mehmet bey, kendinizi okuyucularımız için tanıtabilir misiniz lütfen?

 

Mehmet Yalçın: 1975 Kayseri doğumluyum. Anatamir fabrikasında işçi olarak çalışmış bir babanın 6 çocuğundan biriyim. Ortaokul ve liseyi imam hatip lisesinde okudum. Son olarak Erciyes Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Pazarlama bölümünden mezun oldum.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Firmanızın tarihçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Mehmet Yalçın: Lise yıllarında okuldan arta kalan zamanlarımda koltuk-kanepe fabrikalarında okul harçlığımı çıkarmak için çalışırdım. Liseden mezun olduktan sonra birkaç sene çeşitli mobilya fabrikalarında çalıştım. 1994 yılında Hürriyet mahallesinde 50 m2 alana sahip bir dükkanda mobilya tamir atölyesi açtım. Burada hem sıfır koltuk imalatı hem de eski koltukların tamiratı yapıyorduk. Buradaki işlerimiz büyüyünce Ağaç İşleri Sanayi Sitesinde 100 m2’lik bir dükkana geçiş yaptık. Burada bir kapitone makinesi ile kapitone üretimine başladık. Buraya da sığamaz olunca bu sefer Demirciler Sanayi Sitesinde 300 m2’lik bir dükkana geçiş yaptık. 2003 yılında da Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde 2.500 m2 kapalı alana sahip fabrikamıza taşındık. Burada mobilya imalatının yanı sıra yatak, baza ve başlık üretimi de yapmaya başladık. Yıllar geçtikçe hem ürün çeşitliğimiz arttı hem de bu işteki profesyonelliğimiz arttı.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Anlattıklarınızdan öğrendiğimiz kadarı ile firma olarak sürekli bir büyüme ivmesi yakalamışsınız ve hep kabınıza sığmamışsınız. Bugün ki mevcut üretim tesisleriniz hakkında da bilgi verebilir misiniz?

 

Mehmet Yalçın: Sizin de belirtmiş olduğunuz gibi 1994 yılında 100 m2 alanda başlamış olduğumuz üretim serüvenimizi sürekli yerlerimizi ve alanlarımızı büyüterek sürdürdük. Kayseri Organize Sanayi Bölgesine ilk geldiğimiz de 2.500 m2 kapalı alanda faaliyet gösterdik. Burada 4 yıl kadar faaliyet gösterdikten sonra 24.Cadde de 4.500 m2 kapalı alana sahip fabrikamıza geçtik. Bu fabrikada da 3 yıl gibi bir sürede faaliyet gösterdikten sonra 20. Cadde de bulunan 8.000 m2 kapalı alana sahip fabrikada bulunduk ve 4 yılda burada çalıştık. Tabii tüm bu bahsetmiş olduğum tesislerin tamamında kiracı olarak faaliyet gösterdik. En sonunda Allah nasip etti ve kendi tesislerimizi almak nasip oldu. Kardeşim Mahmut Sami Yalçın ile birlikte Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 2.Cadde de yer alan 16.000 m2 kapalı alana sahip kendi fabrikamıza geçtik ve üretimimize burada devam ediyoruz. Bugün itibariyle bünyemizde yaklaşık olarak 150 kişi istihdam ediyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Comford Mobilya olarak bugün hangi ürün gruplarını üretiyorsunuz ve ürünlerinizi nerelerde satıyorsunuz?

 

Mehmet Yalçın: Comford Mobilya; koltuk, kanepe, yatak, baza ve başlıklar da dahil olmak üzere birbirinden özel ve her zevke hitap eden ürünleri üretiyor. ISO 9001 Kalite Belgesine sahibiz. Türkiye’deki bütün şehirlerde ve birçok ilçede müşterilerimiz var. Hatta Avrupa’nın birçok ülkesinde de müşterilerimiz var. Kayseri içerisinde ürünlerimizi satan 5-6 satış noktasının haricinde Talas Anayurt’ta 1.300 m2 kapalı alana sahip kendi mağazamız mevcut.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Yurtdışında da bayilerimiz var dediniz. Kaç ülkeye ihracatınız var ve ağırlıklı olarak hangi bölgelere ihracat yapıyorsunuz? İhracatın toplam cironuz içerisindeki oranı nedir?

 

Mehmet Yalçın: Yaklaşık olarak 20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Az evvelde bahsetmiş olduğum gibi ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. Toplam ciromuzun %35’ini yurtdışı satışlarımız oluşturuyor.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Sektörünüzde çok yoğun rekabet var ve çok fazla üretici mevcut. Bu yoğun rekabette fark yaratabilmek için ne gibi stratejiler yürütüyorsunuz?

 

Mehmet Yalçın: Güzel bir konuya değindiniz. Sektörümüzde hem marka firmalar olsun hem de merdiven altı işletme olarak faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmeler olsun çok fazla üretici mevcut. Bu yoğun rekabet elbette fark yaratmayı gerektiriyor. Aksi takdirde kalabalıklar arasında kaybolur gidersiniz. Biz Comford Mobilya olarak her dönem güncel modaya uygun ürünleri takip edip üretmeye çalışıyoruz. Ürünlerimizi güncel durumlara göre hızlı bir şekilde yeniliyoruz. Özellikle üretim kalitesine büyük önem veriyoruz. Kaliteli ve sağlam ürünler üretiyoruz. Satış sonrası hizmete önem veriyoruz. Türkiye genelinde ki teknik servis ekibimizle ürünlerimizden doğabilecek teknik arızalara anında cevap vermeye gayret gösteriyoruz ve ürünlerimiz her türlü arkasında duruyoruz.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Peki sektörünüzün rekabet dışında başka ne gibi sıkıntıları var sizce?

 

Mehmet Yalçın: Rekabet sonrası en büyük sıkıntımız hammadde zamları. Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayı sürekli bir gündem sıkıntısı çekiyoruz. Yaşanan her yeni gelişme döviz kurları üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor. Hal böyle olunca da artan döviz fiyatlarına endeksli olarak hammadde fiyatlarında daimi bir zam meydana geliyor. Hammaddeye zam geliyor lakin bunu biz ürünlerimize çok cüzi oranlarda yansıtabiliyoruz. Fiyatlarımıza olduğu gibi yansıtsak bu kez ürünlerimizi satamaz hale geliriz. Yani sektörde karlılıklar bu sebepten dolayı giderek düşüyor.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: Mobilya’da en önemli unsurlardan birisi tasarım. Tasarım ekibiniz var mı? Ürünlerinizi tasarlarken nelere dikkat ediyorsunuz?

 

Mehmet Yalçın: Bünyemizde çalışan 3 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz var. Ayrıca İnegöl’de bulunan tasarımcı bir ekipten her yıl düzenli olarak tasarım satın alıyoruz. Bu tasarımları uygulamalı bir şekilde satın alıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin hep günümüz ürünlerinden bir tık üste olmasına önem veriyoruz. Ürünlerimizi tasarlarken modern olmasının yanı sıra kaliteli ve sağlam olmasına dikkat ediyoruz. Zaten Comford Mobilya’yı bir kez denemiş olan müşterilerimiz ürünlerimizin sağlamlığını ve kalitesini görünce bir daha bizden vazgeçmiyorlar.

 

Kayseri Ekonomi & Ticaret: 2018 yılı için hedefleriniz neler? Ayrıca sonraki yıllar için yeni yatırım planlarınız var mı?

 

Mehmet Yalçın: Öncelikle 2017 yılında cirosal anlamda %20 bir büyüme gerçekleştirdik. 2017 yılını sıkıntısız bir şekilde tamamladık çok şükür. Üstelik 2017 yılında kendi üretim tesislerimize sahip olduk. 2018 yılında da bu yıl olduğu gibi en az %20 büyüme hedefimiz var. Öncelikle Kayseri’de şu an için bir adet mağazamız mevcut. Bunu şehir genelinde 4-5 mağazaya ulaştırmayı hedefliyoruz. Diğer şehirlerde ise bayileşmeye devam ederek satış noktalarımızın sayısını artırmayı planlıyoruz. Gelecek dönemlere yönelik en büyük yatırım planımız ise panel mobilya grubunda üretime geçebilmek. İnşallah birkaç yıl içerisinde de bu hedefimiz için gerekli girişimlere başlamış oluruz. 

EN SON HABERLER