Kayseri’de “Kültepe Ekonomi Zirvesi” Rüzgarı Esti

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) girişimiyle Kayseri’de “Kültepe Ekonomi Zirvesi” adı altında ekonomik forum düzenlendi.
04 Şubat 2018, Pazar
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
Hilton Otel’de gerçekleştirilen ekonomi zirvesine; Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Taner Yıldız ve İsmail Tamer, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kayseri Ticaret Odası Meclis Başkanı Ömer Gülsoy, ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, Şube Başkanı Ali Özcan ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Ekonomi Zirvesinin açılış konuşmasını yapan Askon Kayseri Şube Başkanı Ali Özcan, “Ekonomi zirvesinin adını “Kültepe” olarak belirledik. Çünkü Kültepe Anadolu’nun ilk ticaret şehri. Yerli ve milli ekonomi zirvesine uzun bir süre hazırlık yaptık ve bugün Kayseri’de böylesi önemli bir zirveye ev sahipliği yapıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

 

Kültepe Kaniş-Karum kazı başkanı Fikri Kulakoğlu, “70 yıldır yapılan kazılar Kültepe’nin en eski ticaret merkezi olduğunu ortaya koymuştur. Burada ticarete dair bilinen birçok belgenin ilk hali şekillendirilmiştir ve burası döneminin en önemli ticaret şehri olmuştur. Kültepe ticaret kanununu 4 bin sene önce yazmış bir yerdir” açıklamalarında bulundu.

 

ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur ise yaptığı konuşmada, “Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz bu zirve ile hem Kültepe ismini yaşatmak hem de bu isim adı altında yerli ve milli bu organizasyonu bir marka olarak uluslararası ekonomi çevrelerine kazandırmak istiyoruz” dedi.

Zirvenin onur konuğu olan Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Ülkenin güvenli bir liman olduğunu, bin bir sıkıntıya rağmen, istikrar olduğu için burada yatırımlar yapılabildiğini söyledi. Büyük krizler atlatılmasına rağmen ekonominin büyümeye devam ettiğini ifade eden Özhaseki, yatırımların devam ettiğini belirtti. Üçüncü çeyrekteki büyüme hızlarının dünyada parmak ısırttığın vurgulayan Özhaseki, "Gelecek seneyle ilgili uluslararası kuruluşlardan birtakım bize karşı felaket tellallığı adına kötü sinyaller vermeye çalışsalar da en az bu civardaki büyümeyi yine sağlayacağımız ümidini taşıyoruz. Son on yıl içerisinde dünyada yapılan en büyük yatırımların altısı Türkiye'de yapılan yatırımlar. Şükürler olsun bizim kendi içerimizde böyle bir dinamik yapımız var. Binlerce insan iş kurmaya çalışıyor, büyütmeye çalışıyor, dünyaya mal satmaya çalışıyor" diye konuştu.

3 oturum gerçekleştirilen Kültepe Ekonomi Zirvesinin ilk oturumu “Türkiye Ekonomisinin Genel Görünümü ve Sürdürülebilir Büyümenin Önemi” başlığı adı altında yapıldı. Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü yaptığı oturumda, Varlık Fonu ve Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ve Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Kerem Alkin konuşmacı olarak yer aldılar. Türkiye ekonomisi ile ilgili çarpıcı tespitlerin yapıldığı oturuma yoğun katılım olduğu görüldü.

Zirvenin ikinci oturumun konusu ise “Milli Savunma Sanayinde Yaşanan Gelişmeler” oldu. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz’un moderatörlüğünü yaptığı oturuma konuşmacı olarak; Havelsan Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alkan, Aselsan Teknoloji ve Strateji Yön. Genel Müdür Yrd. Mehmet Çelik ve Aspilsan Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Bölük katıldılar. Son günlerin en önemli konularından birisi olan savunma sanayinde yaşanan gelişmeler ve yatırımlar hakkında bilgi verilen oturum katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ile takip edildi.

 

Zirvenin üçüncü ve son oturumunun konusu “Türkiye’de Perakende Sektörünün Mevcut Durumu ve Geleceği” oldu. Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ekrem Erdem’in moderatörülüğü yaptığı oturumun konuşmacıları; Damat & Tween Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ve LESCON-Erbay Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erbay oldular. Türk markalarının dünyadaki değerine vurgu yapılan oturumda, milli markalarımızın sayısının daha da artırılması gerektiği konusuna vurgu yapıldı.

 

Oturumların ardından hem zirveye katılan konuklara hem de zirveye destek veren firma yetkililerine plaket verildi. Son olarak zirvenin gala yemeği düzenlendi. Gecede konuşan önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Uluslararası sermaye küreselleşirken, Türkiye’nin taşıdığı potansiyel ile Dünya’nın önemli bir değeri olduğunu vurguladı ve ilki düzenlenen “Kültepe Ekonomi Zirvesi”nin son derece verimli geçtiğini ve sonraki yıllarda da devam etmesi gerektiğini vurguladı. Gecede konuşan Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi’de “ASKON Kayseri Şubesine ve emeği geçen tüm yetkililere böyle güzel bir ekonomi forumu gerçekleştirdikleri için teşekkür ediyorum. İlk kez düzenleniyor olmasına karşın sanki uzun yıllardır düzenleniyormuş gibi yoğun bir katılım oldu. Hem şehrimiz hem de ülkemiz için son derece faydalı bir Ekonomi Zirvesi olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

Yoğun katılımın olduğu “Kültepe Ekonomi Zirvesi” düzenlenen sonuç bildirgesinin ardından önümüzdeki yıl daha da kapsamlı bir zirve gerçekleştirilmesini hedefi ile son buldu.

EN SON HABERLER